З Харківської обласної психіатричної лікарні у Стрілечій вивезли всіх пацієнтів – Синєгубов

Сабурова Дача. Фото з відкритих джерел

Завершено евакуацію хворих з Харківської обласної психіатричної лікарні №1, розташованої у селі Стрілеча, за кілька кілометрів від ворожого кордону. Більше 600 пацієнтів тепер розміщені у харківських клініках.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації із посиланням на голову ХОВА Олега Синєгубова.

«Зі спеціалізованого закладу у с. Стрілеча, що розташоване в кількох кілометрах від кордону з рф та обстрілюється ворогом, успішно евакуювали усіх пацієнтів та медичний персонал», – йдеться у повідомленні.

За словами Синєгубова, пацієнти зі Стрілечої «продовжать лікування у спеціалізованих клініках» Харкова.

Синєгубов подякував усім причетним до евакуації: медикам, співробітникам обласної та районної адміністрацій, рятувальникам Головного управління ДСНС в Харківській області, волонтерам «Червоного Хреста».

Ще планується вивезти з Обласної психіатрічної лікарні №1 «ліки та продукти харчування».

Щодо «продуктів харчування» – це дещо викликає сумніви та питання. Стрілеча, що знаходиться майже на кордоні з рф, перебувала під російською окупацією з 24 лютого й до початку вересня. Відомо, що у лікарні рашисти влаштували казарму, зігнавши хворих до кількох відділень та використовуючи, за російським звичаєм, у якості живого щита. Тікаючи під тиском українського контрнаступу, вони намагалися підпалити лікарню, але, на щастя, не змогли.

Як повідомила у Facebook депутат Харківської міської ради, за фахом лікар-психіатр Ірина Гончарова-Багалій, під час окупації лікарі не кинули своїх хворих.

«Медики готували хворим їжу на вогнищі і приносили харчі з власних запасів», – розповідає вона.

Тож про які «продукти харчування» зараз іде мова?

І ще одне питання – мабуть, найважливіше. Хворих зі Стрілечої планують розмістити у клініках відомого медичного комплексу на Сабуровій Дачі.

«Навантаження на єдину харківську психлікарню буде величезне. В якому стані хворі, що пережили окупацію невідомо. Але підозрюю що в поганому. На Сабуровій дачі бракує персоналу. Імовірно з прибуттям ще 600 хворих ситуація стане катастрофічною», – стверджує депутат міськради.

Як обласна влада планує впоратися з цим величезним викликом? Як впорається з таким навантаженням лікарня, що й сама перебуває у не найкращому стані? На ці питання влада відповідає не зовсім впевнено. Мовляв, Департамент охорони здоров’я стверджує, що задіяні «й інші лікувальні заклади, які з міркувань безпеки не називаємо».

«Всі потреби задовольняють: документацію вивезли – тож призначення хворим є і пацієнти лікування продовжують», – повідомив Харків Times представник ХОВА. І – знову ж таки – розповів про вивезення зі Стрілечої «ліків та харчів».

Але ж відомо, що навіть задовго до російського вторгнення пацієнтів обласної психіатричної лікарні регулярно «підгодовували» волонтери. То про які «харчі» мова йде зараз, після більш як піврічної окупації?

Можна вивезти з лікарні документи про медичні призначення й навіть ліки, але що робити з нестачею медпрацівників? Що робити з необхідними для хворих меблями, посудом, постільною білизною, одягом?

Схоже, на всі ці вкрай тривожні питання відповідей наразі немає.

Як повідомляв Харків Times, у селі Стрілеча Харківського району російські окупанти обстріляли медиків, коли ті намагалися врятувати психічно хворих. Внаслідок обстрілу загинули четверо медиків, двоє пацієнтів отримали поранення.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.