Такої кількості руйнувань, як в Ізюмі, я ще не бачив – міністр культури Ткаченко

Фото: kharkivoda.gov.ua

Більша частина закладів культури у щойно звільнених Ізюмі та Балаклії Харківської області постраждала від російських обстрілів та мародерства.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації із посиланням на міністра культури та інформполітики України Олександра Ткаченка.

«Враження гнітючі – жах. Я був у різних містах, але такої кількості руйнувань, як в Ізюмі, я ще не бачив. Тут, безперечно, відновлювати й відновлювати, але крім закладів культури потрібно відновити спочатку життя. Зі свого боку будемо намагатися робити все можливе», – сказав Ткаченко після робочої поїздки Харківщиною.

У Балаклійській центральній бібліотеці та бібліотеці для дітей, наприклад, росіяни «провели власну «ревізію» книжок та підготували до знищення майже всі україномовні видання». Й навіть розмістили на стендах книжки російських авторів.

«Війна із українськими книжками, українською культурою –  це свідчення справжніх намірів росіян, це їхні шляхи до знищення самоідентифікації  українського міста, українського духу», – вважає міністр.

У дитячій музичній школі рашисти облаштували шпиталь для своїх поранених. Вони частково розграбували колекції місцевого краєзнавчого музею, мародерили також і в будинку культури. І, звісно, всі будівлі зазнали пошкоджень від ворожих обстрілів.

Щодо багатостраждального Ізюму, тут пошкоджень зазнали будівлі майже всіх закладів культури і це не дивно – адже центральна частина міста зруйнована на 80%. Руйнувань зазнали краєзнавчий музей та музична школа, які розташовані поруч, культурно-дозвільний комплекс «Спартак» та центральна міська й дитяча бібліотеки. Було обстріляно будівлю Ізюмської художньої школи імені С.І. Васильківського – окупанти закрили підходи до неї колючим дротом.

Але найбільше російські окупанти вподобали Палац молоді та підлітків «Залізничник». Це величезне приміщення слугувало їм за казарму. На верхніх поверхах росіяни обладнали вогневі укріплення, а у підвалі – катівню. Усе майно закладу культури пограбовано, знищені актові зали та зали для репетицій і тренувань.

Міністр доручив місцевій владі сформувати список нагальних потреб, адже деякі будівлі потрібно відремонтувати до настання холодів. Балаклійській та Ізюмській громадам він передав сучасні українські книжки.

Як повідомляв Харків Times, і у цей час депутати Харківської обласної ради на своїй сесії вчора, 20 вересня, не спроміглися ані позбавити один з найстарших харківських театрів імені російського поета Олександра Пушкіна, ані навіть прибрати з його назви слово «російський». Міцно тримаються за звичний та близький «руzzкій мір», народні обранці Харківщини.