Знайдений в Ізюмі загиблий з жовто-блакитним браслетом на руці – воїн 93-ої ОМБр

Плакат: Oleksandr Grekhov

Встановлено особу знайденого в місці масового поховань в деокупованому Ізюмі загиблого з жовто-блакитним браслетом на руці, фото якої шокувало весь світ і стало символом геноциду українців. Це тіло 36-річного бійця 93-ї бригади Холодний Яр Сергія Сови.

Про це Харків Times повідомили у 93-ій ОМБр Холодний яр.

Тіло загиблого по татуюваннямі впізнала дружина Оксана Сова.

Після звільнення Ізюму від російських окупантів в лісосмузі біля міста виявили 445 свіжих могил, де поховані жертви загарбників. 16 вересня тут почалася ексгумація. Правоохоронці діставали тіла українських військових та цивільних, багато з них – зі слідами катувань та зв’язаними руками. Тіло загиблого, на руці якого був жовто-блакитний браслет, дістали чи не в перший день.

«Я впізнала свого чоловіка за численними татуюваннями та жовто-синіми браслетиками, з якими Сергій не розлучався з 2014 року», – каже дружина загиблого воїна Оксана в коментарі «Цензор.нет».

У Оксани та Сергій двоє дітей: 14-річний Марат та дев’ятирічна Еліна. Родина мешкає у Нікополі. За словами Оксани, жовто-блакитні браслети Сергію подарували діти ще 2014 року, коли він став на захист України проти російської агресії.

“Ще тоді, коли він йшов на війну, їх йому як обереги подарували наші діти. Синочок тоді пішов у перший клас, а донечці виповнився рік. На шиї чоловіка ще були срібні ланцюжки із зображенням Архангела. Наскільки я зрозуміла, рашисти їх зняли та забрали…”, – розповіла Оксана “Фактам”.

Сергія мобілізували у 2014 році, першу хвилю, і він потрапив до 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Чоловік боронив Піски, доставляв боєприпаси в Донецький аеропорт. Через рік демобілізувався, але ненадовго. Зовсім скоро Сергій підписав контракт із тією ж 93-ю бригадою й продовжив воювати на посаді старшого стрільця.

За словами Оксани, востаннє з чоловіком вона говорила телефоном 19 квітня. Сергій сказав, що за 3−4 дні до цього їх накривала авіація рашистів, артилерія та танки йшли на них. Супротив з нашої сторони був менший, бо нам бракувало зброї, аби гідно відповідати.

Після цього ані зв’язку з чоловіком, ані звісток про нього не було аж до 16 вересня, коли в деокупованому Ізюмі почалася ексгумація з місця масового похованнь.

“Потім почали з’являтись світлини з ексгумації, й жодної секунди в мене не було сумніву, що це мій Сергій. Я впізнала свого чоловіка за численними татуюваннями, тому що на тілі були великі зображення — це голова сови, зображення черепа, самурай з китайськими ієрогліфами. Навіть витатуйоване ім’я доньки залишилось на руці. Й жовто-сині браслетики”, – розповіла Оксана.

Шокуюче зображення руки з жовто-блікитним браслетом, облетіло весь світ. Воно стало символом незламності україніців і доказом, що ми воюємо із нелюдами, які вчиняють справжній геноцид.

Старший син Сергія Сови Марат звернувся до президента Зеленського з проханням передати останки батька сім’ї для належного вшанування та поховання.

«Ця рука – символ українського Воїна, незламного та мужнього. Дуже вас прошу допомогти поверненню мого тата додому, для гідного поховання. Я їм дуже пишаюся! І вважав би за честь прийняти від вас нагороду для тата посмертно», – написав хлопчик у листі до президента.

Як повідомляв Харків Times, в Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, які носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.

В Ізюмі з місця масового поховання з 16 по 19 вересня ексугумували 146 тіл, переважна більшість з яких – це цивільні особи. Серед ексгумованих тіл – двоє дитячих.