Окупанти обстріляли дамбу в Печенігах – існує загроза затоплення (оновлено)

19 вересня російські окупанти обстріляли дамбу Печенізького водосховища, через яку відбувалася евакуація мешканців з тимчасово окупованих територіій Харківської, Луганської та Донецької областей до вільних місць України.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Генштабу ЗСУ ввечері 20 вересня.

За інформацією українських військових, за поточну добу російські окупанти завдали 7 ракетних та 20 авіаційних ударів, здійснили понад 15 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

“Внаслідок терористичних дій російських військ за поточну добу постраждала інфраструктура більш як 20 населених пунктів. Серед них Слов’янськ, Сіверськ, Соледар, Бахмут, Вугледар, Степне, Нікополь та Очаків. В населеному пункті Печеніги окупанти намагалися зруйнувати дамбу Печенізького водосховища, успіху не мали”, – розповіли у Генштабі.

За інформацією соцмереж, по дамбі окупанти вдарили ракетами у ніч з 19 на 20 вересня. Внаслідок цього обстрілу, за попередньою інформацією, люди не постраждали.

Внаслідок ворожих ударів по дамбі Печенізького водосховища існує ймовірна загроза руйнування ворогом греблі Печенізького гідровузла. Можливе виникнення надзвичайної ситуації внаслідок катастрофічного затоплення територій вниз за течією, про це повідомили у Печенізькій селищній раді.

Мешканців вулиць, що попадають у зону можливого затоплення просять заздалегідь приготуватися до можливої евакуації.

“У випадку оголошення тривоги необхідно взяти речі першої необхідності та переместитися”, – розповіли у селищній раді.

Місцева влада також назвала адреси, куди слід виїхати людям з небезпечних районів.

  • Мешканцям вулиць Берегової, Харківської, Рибної, Соснової та пров. Рибного в смт Печеніги – переміститися на вулицю Зінченка (район колишньої восьмирічної школи)
  • Жителям вул. Гоголя в селі Кицівка – переміститися на гору (район кладовища)
  • Жителям вулиці Дьоміна в селі П’ятницьке – переміститися на височину села.

Окрім ракетних ударів протягом доби рашисти обстрілювали з танків, мінометів та різнокаліберної артилерії Козачу Лопань, Стрілечу, Глибоке, Дергачі, Фиголівку, Дворічну, Шевченкове, Куп’янськ а Кам’янку.

Як повідомляв Харків Times, у селі Стрілеча Харківського району російські окупанти обстріляли медиків, коли ті намагалися врятувати хворих. Внаслідок обстрілу є загиблі і поранені.