У Харкові СБУ викрила пропагандиста «руzzкого міра» з окупованої Горлівки

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Співробітники Служби безпеки України відкрили справу на 47-річного мешканця окупованої Горлівки, який переїхав до Харкова, щоб поширювати тут кремлівську брехню. Зокрема, пропагандист стверджував, що держави Україна не існує і водночас звинувачував Україну в тому, що вона вісім років бомбила Донбас.

Про це Харків Times повідомив речник Головного управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

“Зловмисник, який обіймає фейкову посаду “заступника голови спілки письменників ЛНР”, у власному інтерв’ю російському літературному каналу висловлював наративи російської пропаганди, нібито Україна 8 років бомбила Донбас, намагався подати російську агресію як внутрішній громадянський конфлікт в Україні, заявляв, що з 2014 року Україна припинила існувати як держава.”, – розповів Абдула.

До Харкова з Горлівки пропагандист переїхав наприкінці 2021 року.

Науковці Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди проаналізували висловлювання горлівського письменника та прийшли до висновку, що його промови носять антиукраїнський характер та мають протиправний зміст.

Слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436² КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників). Кремлівському пропагандисту з окупованої Горлівки повідомили про підозру у скоєнні цього злочину.

Під час обшуку за місцем мешкання зловмисника в м. Харкові правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, засоби зв’язку із доказами протиправної діяльності, а також грошові кошти в сумі майже 70 тисяч гривень, одержаних з росії в якості гонорарів.

Пропагандисту загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області СБУ затримала чоловіка та жінку, які передавали окупантам координати позицій ЗСУ та паролі блокпостів у Харківській області.