На Прикарпатті покажуть виставу на підтримку зруйнованого росіянами музею Сковороди

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

На Прикарпатті у місті Коломия покажуть виставу «Убогий жайворонок», щоб підтримати зруйнований російською ракетою Національний музей всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди у селі Сковородинівка Богодухівського району Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сторінці Коломия культурна у Facebook.

Вистава за притчею філософа відбудеться 24 серпня у День незалежності України. У ній також звучатимуть пісні й музика, авторство яких приписують Сковороді.

«На пташиному бенкеті, серед Жайворонків і Тетерваків Філософ дарує нам ключі та практичні дороговкази щасливого життя. Так, як зима війни триває вже пів року.. то вслухаємось у слова самого Сковороди: «Дарую тобі мого «Убогого жайворонка». Він тобі заспіває і взимку, не у клітці, а у твоєму серці, і трохи допоможе рятуватися від ловця і хитруна, від світу цього лукавого», – розповіли організатори.

Для Сковороди, світ стоїть під знаком боротьби світла та темряви. Але безпосередньо висловити цей закон неможливо. Тому філософ і послуговується символами, порівняннями та образами.

Є певний символізм, що благодійна вистава вдбудеться саме 24 серпня. Це День Незалежності України. А ще 24 серпня – це півроку з початку широкомасштабної війни рф проти України. День, коли за задумами рашистів, України вже як півроку не мало бути. Та не так сталося, як ворогам гадалося.

Вистава благодійна, відбудеться у Коломийській філармонії «Сокіл». Цьогочасним показом прагнемо підтримати зруйнований рашистами Національний музей, додали організатори.

Довідка:

Григорій Савич Сковорода – український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали Сократом. Взимку цього року ми відзначатимемо 300-річчя великого філософа, чиє ім’я знають і поважають в усьому світі.

Музей розташований у маєтку XVII століття, де в останні роки життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. Музей було відкрито у 1972 році, і у травні поточного року планувалося відзначати його 50-річчя.

Як повідомляв Харків Times, увечорі 6 травня пряме влучення снаряду в дах будівлі Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди викликало пожежу, яку гасили до ранку.

Для відновлення зруйнованого російською ракетою музею Сковороди створять благодійний фонд.