Майно невдалого “гауляйтера” Харкова на 600 млн грн передали АРМА

Майно колишнього народного депутата України, який втік до росії, арештовано та передано в управління Націионального Агентства з розшуку та менедменту активів (АРМА). Вартість переданих державі активів складає понад 600 млн грн.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Офісу Генпрокурора України.

За оперативними данними, мова йде про нардепа України IV-VIII скликань, який перебуває у розшуку за підозрою у шахрайстві, та легалізації майна, прибданного в незаконний спосіб. Фігурант справи переховується у росії.

“За даними слідства, народний обранець, незважаючи на те, що перебувала у статусі народного депутата, здійснював фактичне керування одним з найбільших в Україні підприємств із продажу транспортних засобів. У змові з топ-менеджментом пов’язаних з ним компаній, за його вказівкою було незаконно відчужено понад 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права трьох товариств, що перебували в заставі банку, з метою подальшої легалізації цього майна”, – розповіли в Офісі генпрокурора.

За цим фактом колишньому народному депутату повідомлено про підозру у шахрайстві, підробленні і використанні підроблених документів, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

За інформацією УП, йдеться про нардепа з Харкова Дмитра Святаша – засновника однієї з найбільших в Україні компаній-учасниць українського траспортного ринку, корпорації АІС. Група компаній АІС займалася виробництвом, продажем, гарантійним та післягарантійним обслуговуванням автомобілів та автобусів. Корпорація одержала право офіційного представника в Україні більшості російських автовиробників. АІС – ексклюзивний імпортер марок ГАЗ, УАЗ, ПАЗ. Офіційний дилер марок ВАЗ, КАМАЗ, МАЗ, ІЖ, “Урал”. Має статус офіційного дилера “Audi” (Німеччина) та “Ford” (США). З 2005 року – ексклюзивний імпортер автомобілів “CITROЁN” (Франція), а з 2007-го – “SsangYong” (Корея) та “GEELY” (Китай).

Святаш був вперше обраний до Верховної Ради IV скликання у 2002 році від блоку “За Єдину Україну!” за 171 округом (м. Харків). У 2004 році на виборах президента України був довіреною особою кандидата Віктора Януковича.

У 2012 році був обраний народним депутатом VII скликання від Партії регіонів за тим же округом. Голосував за “мовний” закон, що розширював вживання російської мови. Голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Останній раз Святаш став народним обранцем у 2014 році – пройшов у Верховну Раду як безпартійний самовисуванець від 170 округу. У 2019 Святаш балотувався кандидатом у народні депутати від “Опозиційної платформи — За життя”, до парламенту не пройшов. Того ж року, за данними ЗМІ, разом з родиною втік до росії, отримав громадянство рф.

Втікач Святаш, за інформацією колишнього журналіста, заступник міністра інфраструктури України Мустафи Найєма, мав очолити окупаційну владу Харкова, і це питання начебто було узгоджено в Кремлі.

Як повідомляв Харків Times, у жовтні 2019 року прокуратура міста Києва у рамках провадження про заволодіння коштами банківської установи АТ “УкрСиббанк” повідомила про підозру колишньому народному депутату України Дмитру Святашу.

У листопаді 2019 року Національні антикорупційне бюро України оголосило в розшук колишнього народного депутата Верховної Ради Дмитра Святаша. Колишній депутат розшукується за ст. 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації). МВС зазначає, що Святаш зник у Харкові 8 листопада 2019 року.

Розшукуваний правоохоронними органами колишній харківський народний депутат Дмитро Святаш отримав притулок у росії.