За $500 до Європи транзитом через рф: СБУ викрила схему незаконного переправлення чоловіків за кордон

Фото: СБУ у Харківській області

У Харківській області Служба безпеки України викрила організаторів схеми незаконного переправлення чоловіків призовного віку з України до країн ЕС транзитом через територію росії.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБ України в Харківській області Владислав Абдула.

Слідство встановило, що канал нелегальної міграції намагалися організувати двоє мешканців Харківської області.

“Один з них підшукав чоловіків призовного віку, які мешкали на підконтрольній Україні території Харківської області та мали наміри виїхати до країн Європейського Союзу. Інший – перевозив “клієнтів” до одного з прикордонних сіл Богодухівського району Харківської області, звідки вони мали незаконно потрапити на територію росії поза межами пунктів пропуску, а далі вже на загальних підставах – до ЄС.”, – розповів Владислав Абдула.

Вартість послуг ділків становила $500 з кожного мігранта. Однак схема так і не “запрацювала”. Співробітники СБУ і прикордонники затримали одного з організаторів разом з чотирма його “підопічними” у віці від 25-ти до 52-х років на шляху до державного кордону України.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманому організатору про підозру за ст. 190 КК (шахрайство), а також щодо відкриття кримінального провадження за ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Невдалих мігрантів притягли до адміністративної відповідальності за ст. 204¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення (спооба незаконного перетинання державного кордону України).

Слідчі встановлюють всіх, причетних до організації нелегального каналу, в тому числі серед представників влади, які могли “кришувати” оборудку.

Операція із викриття та блокування протиправної діяльності проводилася співробітниками Управління СБУ в Харківській області спільно з військовослужбовцями Харківського прикордонного загону ДПС України.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області військовослужбовці ЗСУ затримали 26-річного організатора незаконної переправки людей через державний кордон України. За задумом організатора, нелегали мали перейти пішки до рф в районі с. Олександрівка Богодухівського району, поза межами пунктів пропуску прикордонної служби.