Поліцейські затримали навідника російських ракет на Харківську обладміністрацію (фото)

Ракетну атаку, яка зруйнувала будівлю Харківської обласної військової адміністрації та вбила 28 людей, росіяни здійснили після отримання повідомлення від охоронця гаражів. Негідник повідомив окупантам, що в ХОДА знаходиться штаб полку “Азов” та територіальної оборони.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення начальника слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області Сергія Болвінова.

Інформацію про те що, в будівлі ХОДА розміщено штаби азовців та тероборонців зрадник надіслав співробітниці російських спецслужб 28 лютого.

“Вже наступного дня рашистські війска направляють туди дві ракети, які наносять будівлі невиправних руйнувань та вбивають цивільних людей”, – розповів Сергій Болвінов.

Зрозуміло, що негідник видалив переписку. Але кіберфахівці відновили видалені листування

“Окрім ХОДА, колаборант дає дані для нанесення ударів по головному офісу фірми ХАДО, де начебто знаходиться виробництво зброї, та ще на ряд адрес по місту, які в подальшому були атаковані ракетами або РСЗО рашистської армії.”, – повідомив Сергій Болвінов.

Операція по викриттю посібника окупантів проводилася у декілька етапів. У поле зору правоохоронців 37-річний харків’янин потрапив через свою підтримку у соцмережах “руського міра”, розповіли в Нацполіції області.

“Харків’янин у мережі інтернет відкрито висловлював підтримку збройній агресії ворожої армії проти українського народу, діям збройних формувань рашистів, зокрема, кадирівців”, – розповіли у Нацполіції.

За данним фактом було розпочато розслідування за ч. 2 ст. 436-2 КК (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України). В рамках розслідування цієї справи поліцейські провели обшуки за місцем проживання зловмисника, під час яких вилучили його комп’ютерну техніку і отримали доступ до приватного листування. Вивчаючи повідомлення зловмисника у месенджерах правоохоронці встановили, що той передавав жінці, яка представлялася громадянкою рф, координати розташування українських військових у Харкові.

За вказаним фактом слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 114-2 КК (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ збройних чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

У ході розслідування встановлено, що з 28 лютого по 15 квітня 2022 року харків’янин передавав інформацію через соцмережу «В Контакте» на акаунт 54-річної жінки, мешканки Москви. За інформацією «Миротворця», ця мешканка Москви перебуває в агентурному апараті органів розвідки спецслужб РФ. Також зрадник контактував із акаунтом ще однієї мешканки рф, якій передавав інформацію стосовно різних об’єктів у Харкові.

5 серпня зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1,2 ст. 111 КК (державна зрада). Максимальне покарання за вчинення даних злочинів передбачає тюремне ув’язнення на строк до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Як повідомляв Харків Times1 березня російські окупанти обстріляли центр Харкова. Внаслідок ворожого обстрілу була частково зруйнована будівля Харківської облдержадміністрації та прилеглі будівлі.

За інформацією радника министра внутрішніх справ Антона Геращенко, по площі Свободи було завдано удару крилатою ракетою класу «Калібр».

Правоохоронці розпочали розпочато досудове розслідування щодо влучання снаряду біля будівлі Харківської ОДА за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).