Начальника електричних мереж у Куп’янську підозрюють у держзраді

Слідчі заочно повідомили 46-річному начальнику електричних мереж у Куп’янську Харківської області Олександру Бондаренку про підозру у держзраді.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласні прокуратурі.

За інформацією слідства, Олександр Бондаренко з 28 лютого співпрацює з окупантами. Того дня він перебував у Куп’янській районній державній адміністрації, де отримав від російських військових завдання відновити електропостачання у Куп’янську, Балаклії, Ізюмі, Шевченковому, Боровій, Великому Бурлуку та Дворічній. Результатом виконання цих робіт стало відновлення руху електропоїздів, які окупанти використовували для перегону в Україну військової техніки та обладнання.

Службовець виконав ще низку завдань від окупантів. Зокрема, під его керівництвом була відремонтована лінія електропередач ПЛ 110 кВ “Тяга Циганська — тяга Букіно — Ізюм”.

“Він забезпечив проведення робіт по заживленню тягової підстанції Куп’янськ з лінії електопередач ПЛ-110 Кв тягова ПС Курилівка – тягова ПС Сватово, за рещултатом чого було частково відновлено роботу тягових підстанцій залізничної мережі”, – йдеться у тексті підозри.

Слідство також встановило, що Бондаренко розглянув та затвердив проект будівництва повітряної лінії електропередачі, яка у подальшому була побудована з використанням сил та засобів російського агресора.

На думку українських слідчих, такі дії Олександра Бондаренка – є державною зрадою, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Досудове розслідування проводить СВ Управління СБУ в Харківській області.

Як повідомляв Харків Times, 27 лютого мер Куп’янська Геннадій Мацегора прийняв ультиматум російських військових та визнав підконтрольність їм міста.

Куп’янська окружна прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.110, ч.1 ст.111 ККУ («Державна зрада») стосовно Куп’янського міського голови Геннадія Мацегори.

Колишнього мера Куп’янська генадія мацегору, який перейшов на бік російських загарбників, ці самі загарбники чогось заарештували. Зараз мацегора перебуває в них під вартою.