Мер Куп’янська домовився з російськими окупантами (відео)

Фото: kupyansk-rada.gov.ua

Мер Куп’янська Геннадій Мацегора прийняв ультиматум російських військових та визнав підконтрольність їм міста.

Про це Харків Times дізнався із відеозвернення, опублікованого Куп’янською міськрадою увечері 27 лютого.

Мацегора заявив, що о 7:30 на телефон чергової частини поліції надійшов дзвінок від командира батальйону російських військ, який запропонував здати місто, пригрозивши його штурмом. Мер Куп’янська прийняв пропозицію брати участь у перемовинах “щоб уникнути людських жертв та руйнувань у місті – всієї інфраструктури, яку ми в житті не відновимо”. У перемовинах брала участь також начальник поліції Наталія Шевченко.

“Ми обговорили дії військових, які ставлять за мету зайти до міста, забезпечити порядок, заспокоїти мешканців. І переконали мене в тому, що це ніяк не позначиться на життєдіяльності міста: працюватимуть школи, садочки, лікарні, продовольчі магазини, перевезення. Буде порядок у місті”, – розповів Мацегора.

Він заявив також, що чотири дні тому місто покинули всі: СБУ, прокуратура, військкомат, загін тероборони. “Ми залишилися самі. Я зі своїми підлеглими та райвідділ поліції, який до останнього моменту перебував і знаходиться поруч зі мною і в міру сил стежить за порядком у місті. Я прийняв це рішення. Рішення за мною. Відповідальність за все, що відбувається у місті, лежить на мені”, – сказав Мацегора.

“Із завтрашнього дня працюємо у звичайному режимі. Не боїмося провокацій, на які, за словами військових, вони реагуватимуть належним чином. Тому що всі провокації позначаться на нас, на мешканцях нашого міста. Потрібно об’єднуватися та налагоджувати нормальне життя… Життя наше залежить від нас, від наших дій, від того, як ми себе зараз зарекомендуємо, тому сміливо вилазьте з підвалів та бомбосховищ. Про ті серйозні бомбардування, які плануватимуться, нас інформуватимуть, щоб уберегти мешканців від нещасних випадків”, – сказав мер.

У пабликах повідомляють, що Мацегора розселив окупантів у гуртожитках і надав їм усю комунальну техніку – тепер вони окопуються на підступах до міста.

Керівництво Харківської області не прокоментувало цю заяву. Керівництво Нацполіції в області також не прокоментувало заяву Мацегори про участь у переговорах щодо здачі Куп’янська начальника місцевої поліції.

Куп’янського міського голову Геннадія Мацегора було обрано на свою посаду у 2020 році від політичної партії “Опозиційна платформа – за життя”.