Півроку переховувався від слідства – СБУ затримала організатора незаконного видобутку піску у Рогані

Фото: СБУ у Харківській області

У Харківській області Служба безпеки України затримала організатора злочинного угруповання, який переховувався від слідства за розкрадання українських надр на 1 млрд грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

За інформацією слідства, затриманий разом з подільниками облаштували декілька нелегальних кар’єрів на території Роганської об’єднаної територіальної громади, з яких вивозили пісок у промислових масштабах. Викрадені надра реалізовували через розгалужену мережу афілійованих комерційних структур.

За висновками експертизи, внаслідок цієї незаконної діяльності бюджету та природоохоронному фонду держави нанесено збитків у розмірі майже 1 млрд грн.

На початку цього року правоохоронці затримали трьох організаторів незаконного бізнесу. Проте їх ватажок переховувався від слідства і був оголошений у загальнодержавний розшук.  Більше п’яти  місяців зловмисник переховувався від слідства, але силовики “вирахували” його місцезнаходження і затримали.

Наразі йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Встановлено, що зловмисник входив до найближчого оточення покійного кримінального авторитета на прізвисько «Князь». Його угруповання причетне до умисних вбивств, рейдерства і викрадення людей у Харківській, Дніпропетровській та Полтавській областях.

Банду було нейтралізовано в ході масштабної спецоперації СБУ у липні 2020 року.

Слідство продовжує працювати над встановленням і притягненням до відповідальності всіх осіб, причетних до злочину.

Як повідомляв Харків TimesСБУ блокувала видобуток піску, яка здійснювалася на території Роганської об’єднаної територіальної громади під Харковом.

Служба безпеки України викрила у Харкові потужне організоване злочинне угруповання, відоме за кримінальним прізвиськом його лідера Князя (Вадим Казарцев, 1960 року народження – Харків Times), яке тероризувало три області. Четверо лідерів та активних учасників ОЗУ були затримані 23 липня.

Сам Вадим Казарцев, за неофіційними даними, помер від раку в одній з європейських клінік в жовтні 2020 року.

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно п’яти учасників організованого угруповання, яке діяло під керівництвом кримінального авторитета Князя на території Харкова та Харківської області.

9 лютого 2022 року директорам трьох підприємств, які брали участь у незаконному видобутку піску у Рогані, повідомили про підозру  за фактом порушення встановлених правил охорони та використання надр, які створили небезпеку для життя, здоров’я людей та навколишнього середовища, скоєної організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. .240, ч. 2 ст.240 КК України).