У Харківській області стартували жнива

У Харківській області розпочали збирати озимі культури. Середня урожайність склала 28,6 ц/га – нижче минулорічних показників.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної військової адміністрації із посиланням на Департамент агропромислового розвитку.

Перишими вивели на поля зернозбиральну техніку аграрії Лозівського району.

«На сьогодні зроблено перші обкоси озимого ячменю та пшениці. Всього обмолочено 450 га, середня урожайність склала 28,6 ц/га, – повідомив в.о. директора Департаменту Костянтин Панфілов. – Аграрії решти районів на підконтрольній Україні території Харківщини планують масово розпочати жнива на вихідних та з наступного тижня».

Зараз сільгоспвиробники готують техніку до жнив та склади для приймання зерна нового врожаю. Зокрема, для збирання ранніх зернових і зернобобових культур в області планують задіяти близько 700 комбайнів.

«Цього року аграрії можуть отримати дещо нижчу врожайність у порівнянні з минулим роком. Проте, в будь-якому випадку, вирощеного врожаю зернових та олійних культур буде достатньо для задоволення внутрішніх потреб області, а також для часткової реалізації на експорт», – запевнив Костянтин Панфілов.

За данними Департаменту АПР, в липні 2021 року середня врожайність ранніх зернових і зернобобових культур складала 45,4 ц/га.

Також в Департаменті зазначають, що наразі для аграріїв проблемою номер один стали заміновані поля. За попередніми даними, після війни на Харківщині для розмінування сільгосптериторій потрібно буде обстежити 22,6 тис. га.

Як повідомляв Харків Times, попри війну аграрії Харківської області розпочали весняну польову кампанію. Через бойові дії аграрії області проводили польові роботи на 60% площ.