Харківська область готується до проведення посівної

Фото: mykyivregion.com.ua

Попри російську агресію, Харківська область входить у посівну компанію. На сході регіону потроху починається посів ранніх зернових культур. Очікується, що весняно-польові роботи проводитимуться у стислі агротехнічні терміни та погода сприятиме аграріям.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної військової адміністрації із посиланням на Департамент агропромислового розвитку.

«Попри війну, ми розпочнемо посівну. Для підтримки аграріїв під час воєнного стану Уряд ухвалив низку рішень, які цьому сприятимуть. Наші аграрії Харківщини готові працювати. Але найголовніше – це безпека, тому закликаємо щоразу перевіряти шляхи та поля спільно з територіальною обороною та рятувальниками. Ми спілкуємося із керівниками РДА, із  органами місцевого самоврядування. За попередніми даними, посівні площі складуть від  60% від запланованих», – Сказав із цього приводу голова ХОВА Олег Синєгубов.

Більшість аграріїв заздалегідь готувалися по посівної кампанії 2022 року, тому ще до воєнного стану здійснили оплату за засоби захисту рослин, посівний матеріал та добрива під певні культури.

Цього року є низка проблемних питань щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами аграріїв області, зокрема у безпечному постачанні  насіннєвого матеріалу, мінеральних добрив, паливно – мастильних матеріалів та ін. Але за підтримки Уряду проблемні питання поступово вирішують.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку, на сьогодні, аграрії області проводять підготовку грунту, вносять добрива на поля. Весняно – польові роботи будуть проводитися у стислі агротехнічні терміни та за умови сприятливих погодно – кліматичних умов.

У східних регіонах Харківської області аграрії поступово починають виходити на поля та здійснювати посів ранніх зернових культур.

Що стосується озимих зернових культур.

Під урожай 2022 року по Харківській області було посіяно 591,6 тис. га озимих на зерно, з них:

– пшениця – 576,8 тис. га;

– ячмінь – 12,5 тис. га;

– жито – 2,3 тис. га.

На цей час здійснено підживлення 70% площ озимих культур.

За оперативною інформацією аграріїв по всіх категоріях господарствах Харківської області попередньо прогнозована посівна площа ярих сільськогосподарських культур була на рівні – 1,2 млн га, з них:

– ярі зернові та зернобобові культури – 468 тис. га, в тому числі:

– ранні зернові та зернобобові культури – 155,8 тис. га,

– кукурудзи на зерно – 290,0 тис. га;

– гречки – 5,5 тис. га;

– проса – 9,2 тис. га.

Як повідомляв Харків Times, день 31 березня у Харківській області був тривожним. Тривають бої на Ізюмському напрямку. За минулу добу ЗСУ вдалося в Харківській області знищити три російські бомбардувальники та один винищувач.