Ми не здали жодного метра нашої відвойованої території – Синєгубов

Фото: ЗСУ

Російським окупантам не вдалося відновити контроль над жодним звільненим населеним пунктом Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з інтерв’ю голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова виданню РБК-Україна.

«Ми не здали жодного метра нашої території, яка була відвойована під час контрнаступу ще в травні 2022 року. Наші Збройні сили зосереджені на тому, щоб утримувати свої позиції та наносити максимального ураження ворогу», – заявив Синєгубов.

Щодо обстрілів міста, які значно почастішали останнім часом, голова ХОВА вважає, що тепер росіяни переважно ведуть вогонь не з «градів», а з таких РСЗО як «урагани», «смерчі» та «піони», дальність стрільби яких становить близько 40 км, а це – саме відстань від Харкова до ворожого кордону.

«Тобто вони можуть наносити вогневе ураження навіть безпосередньо з російської території, ми це неодноразово фіксували, можуть діставати до міста і з наших тимчасово окупованих територій», – зазначив голова ХОВА.

Він також упевнений, що на даний час ворог не має змоги розпочати наступ безпосередньо на Харків чи вдатися до спроби оточити місто. Хоча й не виключає такі спроби в подальшому, адже «з 24 лютого, фактично від початку масованої агресії та вторгнення на територію Харківської області для ворога місто Харків та Харківська область є принципово важливими».

«Ми готові до ймовірних нових спроб наступу на Харків, в тому числі до наступу на інші населені пункти на шляху до Харкова. А також до можливих спроб ворога оточити місто Харків і взяти його в кільце, обрізавши київський та дніпровський напрямок», – каже Синєгубов, але додає, що на даний час він не бачить у ворога такої кількості військового ресурсу, щоб вести наступ на Харків. За його словами, ситуацію на фронті постійно моніторять, вона є цілком контрольованою.

У зв’язку із цим голова ХОВА вже вкотре повторив, що необхідності в евакуації мешканців обласного центру немає й сьогодні слід говорити не про те, скільки жителів залишається у місті та області, а про те, скільки їх повертається.

«У Росії чітко бачать аналітику, що люди продовжують активно повертатися до Харкова і їх це не влаштовує. Тому вони хочуть постійно тримати людей у напрузі. І з огляду на це, противник б’є по дитячих садочках, по лікарнях. Це насамперед терор проти місцевого населення», – вважає голова ХОВА.

Синєгубов також заявив про певні успіхи, які мають українські війська на фронті у Харківській області. Зокрема, наголосив на тому, що захисники України «тримають Барвінкове».

«На околицях цього міста ведуться бойові дії. І те, що ми не пропускаємо ворога – це вже дуже істотний результат, бо таке стримування коштує йому дуже дорого. Агресор несе там дуже значні втрати і в живій силі, і в техніці, і в авіації», – підкреслив очільник ХОВА.

За його словами, ворог постійними обстрілами тероризує населення області, «щоби сіяти паніку і, напевно, підірвати віру в нашу перемогу».

«Однак запевню, що йому це не вдасться. Коли ми бачимо варварські дії ворога, то, відверто, це ще більше мотивує до опору і нас, і наших військових», – стверджує Синєгубов.

Як повідомляв Харків Times, у ніч на сьогодні, 1 липня, російські окупанти за своєю нелюдською традицією здійснили ракетний обстріл Харкова з території бєлгородської області рф. Ворожі боєприпаси влучили у промислові об’єкти в Індустріальному районі Харкова.