Через Печенізьку дамбу під російським обстрілом евакуйовано більше 700 мешканців Харківської області

Біженці. Фото часів Другої світової війни

Сьогодні, 27 червня, через Печенізьку дамбу було евакуйовано близько 700 людей. Росіяни підступно обстрілювали з «градів» переправлення біженців на український бік та, на щастя, ніхто не постраждав. Серед евакуйованих – 20 мешканців окупованої Борової. На жаль, росіяни не пропустили на українську територію багатьох людей.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

Російські покидьки залякують мешканців окупованої Борівської громади, розповідаючи їм, що «Харків зо дня на день буде ними взятий, Україна капітулює, а ці території завжди належатимуть росії».

«Щоб зламати народний супротив та отримати лояльне до себе ставлення, окупанти переконують людей, що президент України нібито підписав указ, відповідно до якого усі, хто залишився на окупованих територіях і не виїхав, вважаються колаборантами і понесуть кримінальну відповідальність», – йдеться у повідомленні.

Борівська селищна рада просить всіх, в кого є зв’язок із родичами чи знайомими у Боровій, пояснювати людям, що це – неправда, та підтримувати їх, запевнити людей, що Україна про них не забула.

«Колаборантами і державними зрадниками в нашій країні вважаються лише ті особи, хто активно співпрацює з окупантами, надає допомогу окупаційній владі, діє від її імені, в її інтересах та проти України. Всі інші жителі окупованих територій лише заручники ситуації і жертви обставин, а подекуди – справжні герої», – стверджують автори повідомлення.

Як розповів сьогодні голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, сьогодні з окупованих територій було евакуйовано 783 особи, серед них – 218 дітей.

«Дякую усім службам, волонтерським організаціям та всім, хто був задіяний в евакуації», – написав голова ХОВА у Telegram.

Як повідомляв Харків Times, у тимчасово окупованому Куп’янську рідні чемпіона України з велоспорту BMX та дитячого тренера Олександра Чуба вже два тижні не можуть зв’язатись із ним. Окупанти арештували спортсмена ще 12 червня, і що з ним зараз невідомо.