В окупованому Куп’янську зник дитячий тренер, якого рашисти звинуватили у співпраці з ЗСУ

Фото: Олександр Чуб/Facebook

У тимчасово окупованому Куп’янську рідні Олександра Чуба, чемпіона України з велоспорту BMX та дитячого тренера вже два тижні не можуть зв’язатись з ним. Окупанти арештували спортсмена ще 12 червня, і що з ним зараз невідомо.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного з посиланням на сестру Олександра Яну Воловик.

За словами Яни, про арешт брата вона дізналася випадково, з проросійських медіа. Так, в одному з Telegram-каналів Куп’янська було оприлюднено відео, в якому розповідалось, що співробітники  “мвд лнр”  арештували двох зловмисників. В одному з них дівчина впізнала свого брата.

“На цьому відео показано, що мій брат зізнається в тому, що він зберігав зброю для того, коли на територію Куп’янська прийдуть Збройні сили України. Мій брат не має жодного стосунку до армії. Я вважаю, що ці звинувачення безпідставні. Просто він патріот, він волонтер, у нього чітка проукраїнська позиція”, — каже Воловик.

Яна впевнена, що говорити заготовлений текст на камеру Олександра змусили окупанти. Нині ані вона, ані батьки не знають, в якому стані перебуває викрадений та де саме його утримують.

“Розповсюджуємо в соціальних мережах якусь інформацію із закликами, не знаю, до якоїсь допомоги. Батьків не пускають до нього, не дають жодної інформації. Неможливо з ним ні телефоном, ніяк поговорити. Тому не знаємо, чи він ще в Куп’янську, чи його кудись перевезли, ми не знаємо, в якому він стані, чи його катували, чи його били. Не знаємо, чи він живий ще”, — каже Воловик.

Про викрадення спортсмена обласна федерація велосипедистів дізналася від його вихованців.

“Нам шкода, тому що це наш тренер, тренер дитячий. З дуже цікавими задумками. На жаль, BMX втрачає кадри. Куп’янськ — це центр нашого велоспорту BMX. Ми його поки втратили”, — каже голова Федерації велосипедистів Харківщини Олександр Заярин.

Фото: Олександр Чуб/Facebook

Родичі спортсмена звернулися до поліції та “Червоного хреста”, а також подали заяви через державних чат-ботів щодо пошуку людей та обміну полонених.

Як повідомляв Харків Times, місто Куп’янськ окупанти взяли під контроль 27 лютого. Мер Куп’янська Геннадій Мацегора прийняв ультиматум російських військових та визнав підконтрольність міста їм. Більш того, він закликав куп’янчан «налагоджувати нормальне життя», оскільки вважає, що тепер життя міста залежить від того, як його мешканці «себе зарекомендують» перед російськими загарбниками.

27 лютого Куп’янська окружна прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.110, ч.1 ст.111 ККУ («Державна зрада») стосовно Куп’янського міського голови Геннадія Мацегори.