Російські окупанти знов обстріляли Харківський фізико-технічний інститут

Ілюстративне фото

У результаті чергового обстрілу зі сторони країни-агресора селища П’ятихатки зазнала пошкоджень ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів»), розташована на території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Державної інспекції ядерного регулювання України, що посилається на інформацію інституту.

У результаті попереднього огляду майданчику встановлено факт нанесення додаткової шкоди будівлям та інфраструктурі промислового майданчику. Зокрема, пошкоджено північну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки, вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції, вентиляційну трубу основної будівлі установки, систему охолодження клістронної галереї прискорювача. Пошкоджено також корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення та обшивку основної будівлі установки.

Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень, але цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів.

Станом на 25 червня ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24 лютого). Оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів», продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки, але його робота ускладнена, а інколи й неможлива через небезпеку нових обстрілів майданчику. Зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє. Результати виміру переносним дозиметром показали, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів» в межах норми.

Починаючи з початку відкритої агресії рф проти України територія інституту, на якій розташована ЯПУ «Джерело нейтронів», постійно обстрілюється та піддається бомбардуванню зі сторони російських військ.

“Інфраструктурі інституту вже нанесені катастрофічні збитки. Під обстріли потрапила і безпосередньо ЯПУ «Джерело нейтронів» та зазнали пошкоджень: система зовнішнього енергопостачання, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівлі (безпосередньо ядерної установки, а також насосної та градирень, лабораторії ізотопів). Ймовірність нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів», що безпосередньо можуть вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки, залишається високою через обстріли з боку рф. У черговий раз звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження бомбардування та / або обстріли майданчика можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Харків Times, 6 березня російським агресором здійснено обстріли з реактивних систем залпового вогню «Град» по території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут” (ННЦ ХФТІ).

У жовтні 2021 р. у  ННЦ ХФТІ було здійснено фізичний пуск ядерної установки “Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується прискорювачем електронів”.