В окупованому селі біля Харкова чоловік понад місяць ховав від росіян їхнього танкіста (відео)

У Харківській області 51-річний Сергій Фарафонов під час окупації ховав від росіян їхнього танкіста. 19-річний хлопець народився та деякий час прожив в Україні і не хотів брати участь у так званій спеціальній військовій операції.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення начальника Слідчого управління поліції Нацполіцї Харківської областя Сергія Болвінова.

За оперативними данними, ця драматична історія сталася у селищі Шестаково, що розташовано на автошляху Т 2104 між Харковом і селищем Старий Салтів.

19-річний Олексій Недайвода служив у збройних силах рф наводчиком танку. Він народився у місті Кривий Ріг, згодом переїхав до Криму. За його словами, у Кривому Розі досі мешкають його рідні, зокрема, бабуся.

“Коли вони колонною з 5 танків заїхали на територію України, цей молодий чоловік вирішив не брати участь у «військовій операції», втік з танку і укрився у місцевого жителя в селищі Шостаково. За його словами, планував після війни поїхати до своєї сім’ї в Україні.”, – розповів Болвінов.

Він додав, що втікача знайшли поліцейські роти «СХІД», керівником якої є Сергій Богдановський.

За словами російського танкіста, зі своїм підрозілом він зайшов на територію України через Бєлгород. Армієць також стверджує, що у бойових діях участі не брав і вирішив втекти. Покинувши своїх, вийшов на мирних мешканців.

Вдома у жителя Шестакового російський військовий перевдягнувся і понад місяць жив.

“Я віддав автомат, віддав форму і залишився у них жити. Жив більше місяця.”, — сказав затриманий.

Жив у Сергія під виглядом його сина. Чоловік годував хлопця, а той допомогав йому по господарству. Після завершення війни втікач хотів поїхати до бабусі у Кривий Ріг.

Затриманий також розповів, що Сергій його прихистив, бо пожалів, тому що молодий, 19 років. За словами російського армійця, Сергій – проукраїнських поглядів, ворожій армії у своїй країні не радів.

Сергій підвтердив, що годував російського військового і дав йому одяг.

“Так, я ховав у себе Недайводу Олексія, але ховав від росіян і чекав, поки прийде СБУ, віддати його СБУ, що було й зроблено. В яких бойових діях він брав участь, я не знаю. Видавав [його за свого сина] — так, тому що потрібно було якось від росіян сховати його”, — повідомив житель селища.

Сергій стверджує, що побоювався віддати росіянина українським військовим після визволення селища.

“Вони б і мене разом з військовим поруч у лісі прикопали. Це війна”. – сказав чоловік.

Він також стверджує , що іншим російським військовим у період окупації селища не допомагав. Наразі слідство перевіряє, чи відповідає дійсності це його твердження. Також встановлюється, чому він  не видав російського військового одразу Олексія Недайводу після деокупації.  Проводиться розслдування за ст. 111-2 КК (пособництво державі-агресору). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Обидва чоловіки – і Сергій Фарафонов і Олексій Недайвода – затримані.

Як повідомляв Харків Times, під час окупації російськими військами села Степанки під Харковом, 27 березня, російський танк розстріляв цивільних людей. Четверо з них загинули.