Російський офіцер родом з Ужгорода наказав вдарити з системи “Буратіно” по передмістю Харкова – прокуратура

Фото: Харківська обласна прокуратура

Українські слідчі встановили особу російського командира, за злочинним наказом якого військові зс рф вдарили по житловим масивам передмістя Харкова з важкої вогнеметної системи залпового вогню ТОС-1 «Буратіно». Внаслідок підступного обстрілу отримала смертельні поранення 13-річна дівчинка.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної прокуратури.

За даними слідства, злочинний наказ надав 46-річний Сергій Максимов – командир окремої мотострілецької бригади 6 загальновійськової армії Західного військового округу Збройних сил РФ. Вдарити по мирними мешканцям він наказав 26 березня 2022 року, перебуваючи у с. Мала Рогань Харківського району.

“Окупант наказав застосувати важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1 «Буратіно» у напрямку житлових масивів селищ Мала Рогань та Вільхівка, що є порушенням норм міжнародного права.”, – розповіли в прокуратурі.

За результатами обстрілу пошкоджено цивільні об’єкти, серед яких навчальний заклад Вільхівської сільської ради. Крім того, через цей обстріл отримала мінно-вибухові травми 13-річная дівчина. Від отриманих поранень дитина померла у лікарні.

Слідство також встановило, що цей командир родом з Україні. Він народився в м. Ужгород Закарпатської області 22 жовтня 1975 року.

Проводиться розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Командиру окремої мотострілецької бригади 6 загальновійськової армії Західного військового округу Збройних сил РФ Максимову Сергію Вікторовічу заочно повідомлено про підозру у скоєнні цього злочину.

Як повідомляв Харків Times, 23 травня Соломенський районний суд Києва визнав 21-річного російського сержанта, командира відділення в/ч 32010 4 танкової кантемирівської дивізії московської області Вадима Шишимаріна винним в порушенні законів війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК) та засудив його до довічного ув’язнення. Шишимарін став першим російським військовослужбовцем, що був засуджений українським судом за військові злочини, скоєні під час цієї війни.