Перший пішов: за вбивство беззбройного українця росіянин Шишимарін отримав довічне ув’язнення

Фото: https://reporters.media/

Сьогодні, 23 травня, Соломенський районний суд Києва визнав 21-річного російського сержанта, командира відділення в/ч 32010 4 танкової кантемирівської дивізії московської області Вадима Шишимаріна винним в порушенні законів війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК) та засудив його до довічного ув’язнення. Шишимарін став першим російським військовослужбовцем, що був засуджений українським судом за військові злочини, скоєні під час цієї війни.

Про це Харків Times довідався з повідомлення інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна».

“Провина обвинуваченого повністю знайшла підтвердження… Шишимарін, будучи військовослужбовцем рф, порушив закони та звичаї війни… Визнати Шишимаріна винним… і призначити йому покарання у вигляді довічного позбавлення волі”, – йдеться в оголошеному сьогодні рішенні суду.

Суд дійшов висновку, що Шишимарін скоїв убивство з наміром, наказ стріляти в цивільного був незаконним, і обвинувачений, усвідомлюючи це, міг відмовитися його виконувати або не цілитися в потерпілого.

Свою провину росіянин визнав повністю, до того ж вона була підтверджена доказами у справі, показаннями підсудного та свідків.

«У суді Шишимарін визнав свою провину, сказав, що розкаюється у скоєному, що не хотів убивати і зробив це, щоб від нього “відчепилися” товариші по службі», – повідомив «Інтерфакс-Україна».

Мабуть, ім’я жертви того пострілу – 62-річного тракториста з села Чупахівка Сумської області, чоловіка, батька, дідуся й просто хорошої людини Олександра Шеліпова не залишиться на скрижалях історії – просто ще одна з тисяч безвинних жертв цієї війни. А от ім’я його вбивці в історій залишиться, бо він став першим російським солдатом, засудженим за злочин проти мирного населення України. Але – маємо надію – далеко не останнім.

Як повідомляв Харків Times, під час окупації російськими військами села Степанки під Харковом, 27 березня, російський танк розстріляв цивільних людей. Четверо з них загинули.