Борова під окупацією: книгами розтоплюють пічку та знімають пропагандистські ролики про «мінування бібліотек»

Фашисти в українському селі. Фото часів Другої світової війни

У Борівській громаді Харківської області, яка вже місяць перебуває під російською окупацією, спостерігається постійна передислокація ворожих військ.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

«Кількість живої сили і техніки окупантів на території громади постійно змінюється. Одні знаходяться безпосередньо у населених пунктах,  інші – поблизу, у лісах та посадках, решта проходить транзитом в напрямку Донбасу, частина потім повертається через Борову в напрямку  Куп’янська. Загальна кількість окупантів на території громади зменшується. Як довго збережеться цей тренд – невідомо», – йдеться у повідомленні.

Повідомляють також, що дехто з місцевих колаборантів та «поліцаїв» «вийшов з довіри» в російської «комендатури» – декого відсторонено від «тісної співпраці», а дехто залишив громаду. Окупанти використовують у своїх цілях одну з машин швидкої допомоги та автомобілі селищної ради.

«На одному з них намалювали рашистські знаки «Z» та пересуваються на ньому по громаді. На іншому фарбою з балончика написано «милиция» – ним користуються поліцаї», – розповіли борівчани.

Повідомили також, що «особливий інтерес» окупанти виявляють до сільських бібліотек. На приклад, у Маліївці, книгами з місцевої бібліотеки топили піч. А бібліотека у Пісках-Радьківських стала знімальним майданчиком для пропагандистського ролика, який днями з’явився на сепаратистських каналах. Там окупанти влаштували «показове розмінування сільської бібліотеки», яку, за їхнім твердженням, замінували бійці ЗСУ.

«Тільки розтяжки з мін на відео були чомусь встановлені не на входах і виходах в приміщення, а яскраво виділялися на полицях з книгами на рівні очей людини. Відео вже обросло дотепними мемами на тему того, що сприйняття подібних постановок в Україні не може викликати нічого, крім сміху, на відміну від мешканців росії та лднр, які звикли сприймати подібні шедеври роспропаганди за чисту монету», – повідомляють із селищної ради.

Як повідомляв Харків Times, на території Борівської громади, яка майже місяць знаходиться під окупацією, ворог проводить передислокацію сил та техніки – з деяких населених пунктів виводить, а в деяких – навпаки, накопичує.