Не минуло й трьох місяців: Харківська міськрада засудила російську агресію

Харківська міськрада після обстрілу. Знято 2 березня 2022. Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Харківська міська рада на своїй XI позачерговій сесії 8 скликання, яка відбулася сьогодні, 11 травня, у дистанційному режимі, прийняла звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабінету міністрів та харків’ян, у якому засудила російську агресію, висловила впевненість у перемозі України та готовність докласти до цього «всіх можливих і неможливих зусиль».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

«24 лютого 2022 року російська федерація віроломно вторглася на суверенну територію нашої держави і розпочала повномасштабну криваву війну, яку абсурдно та безглуздо намагається замаскувати під вигадану «спеціальну військову операцію». Російські війська вбивають дітей, жінок, людей похилого віку. Свої злочини російські нелюди вчиняють з особливим цинізмом та жорстокістю. Такі дії російської федерації, спрямовані на фізичне знищення Українського Народу, позбавлення його права на свободу вибору свого розвитку, є геноцидом та безумовним порушенням загальновизнаних принципів міжнародного права, усіх можливих правил та гарантій міжнародного співіснування», – помітили харківські депутати наприкінці третього місяця повномасштабної російської агресії.

Депутати підкреслили, що з першого дня війни місто Харків є північно-східним форпостом України, який прийняв і відбив удар агресора і продовжує відбивати всі атаки ворожих військ. При цьому щодня відбувається руйнація цивільних об’єктів та критичної інфраструктури. У Харкові вже знищено чверть житлових будинків, понад сто шкіл, десятки дитячих садків та лікарень, зруйновано та пошкоджено чимало адміністративних будівель, об’єктів охорони культурної спадщини тощо.

«Харків був і залишається українським містом завдяки нашим військовим – героям, які вже 77 діб мужньо відбивають російську агресію. Без зброї в руках та ціною власного життя невтомні медики та працівники ДСНС у важких умовах воєнного часу рятують життя постраждалих. Працівники комунальних служб, незважаючи на постійні обстріли, відновлюють надання комунальних послуг та продовжують дбати про чистоту рідного міста. Велике спасибі також волонтерам за їхню благородну жертовність, активну громадянську позицію, фанатичну відданість нашому місту та нашій країні», – йдеться у зверненні.

Депутати акцентували увагу на тому, що більшість країн світу та всі українці підтримують діяльність Президента України, парламенту та уряду, робота яких спрямована на захист та зміцнення оборони нашої держави, підтримання економіки із залученням інструментів дипломатії та інформаційного протистояння для досягнення єдиної мети – перемоги над загарбником.

«Депутати Харківської міської ради рішуче виступають за непорушність та недоторканність територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів; засуджують війну російської федерації, яка має на меті захопити території України, і вважають такі дії неприпустимими та невиправданими. Харківська міська рада впевнена в нашій перемозі, для чого докладатиме всіх можливих і неможливих зусиль!» – сказано у зверненні.

Дещо актуалізувати це доволі спізніле звернення зміг лише депутат Ігор Черняк, якого не почули до голосування (до речі, одностайного). Він вніс пропозицію доповнити звернення словами підтримки Маріуполю та зверненням ід імені міськради до міжнародних організацій та лідерів іноземних держав щодо вирішення проблеми екстракції – вивезення з Азовсталі й тих цивільних людей, які ще там залишаються, й поранених українських військовослужбовців та й взагалі всіх українських військовослужбовців.

Черняк висловив свою упевненість в тому, що Харків може стати «першим в Україні органом місцевого самоврядування, який у своєму рішенні зафіксує цю позицію».

«Я упевнений в тому, що Харків, з урахуванням того, яку ціну ми заплатили й продовжуємо платити у цій війні, має також підтримати Маріуполь і підтримати захисників Маріуполя», – сказав Черняк.

Незважаючи на те, що голосування по зверненню вже пройшло, головуючий на пленарному засіданні мер Харкова Ігор Терехов підтримав пропозицію Черняка й вирішив, що запропонований пункт буде опрацьований та внесений до тексту заяви.

Як повідомляв Харків Times, Місто Харків в односторонньому порядку розірвало побратимські відносини з російськими містами бєлгород, москва, нижній новгород, новосибірськ та санкт-петербург.