Аграріям рекомендують перед сівбою перевіряти поля на наявність вибухонебезпечних боєприпасів

Фото: fakty.com.ua

Аграріям Харківської області, які розпочали весняні польові роботи, рекомендують перед початком робіт – обов’язково перевіряти поля на наявність боєприпасів. Також рекомендовано сіяти ті культури, які потребують менше догляду та економити добрива. Використання дронів у сільськогосподарських роботах наразі суворо заборонене у воєнний час.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної військової адміністрації із посиланням на Департамент агропромислового розвитку ХОВА.

У Департаменті закликають аграріїв перед початком робіт щоразу перевіряти шляхи та поля спільно з територіальною обороною. У разі виявлення техніки та боєприпасів необхідно сповістити ДСНС.

«Знешкодження небезпечних воєнних об’єктів на сільськогосподарських землях особливо важливе до старту масової посівної кампанії по всій території Харківської області. Необхідно вчасно позначити небезпеку та простежити, щоб ніхто не проник на цю територію», – підкреслив директор Департаменту АПР ХОВА Сергій Прокопченко.

У разі, якщо аграріям вдалося заздалегідь придбати частину насіння або є минулорічні запаси, слід знижувати норми висіву на 15-20% від рекомендованих і все одно сіяти.

«Орієнтуватись у цьому році аграріям необхідно насамперед на внутрішній ринок та його потреби, це варто робити і для продовольчої безпеки країни, і для забезпечення можливості продажу вирощеного врожаю. Внутрішній ринок помірно цікавиться пшеницею, гречкою, вівсом, просом, горохом, ячменем, соняшником», – зазначив Прокопченко.

Задля економії пального рекомендовано скоротити кількість запланованих операцій та провести у першу чергу найбільш важливі, наприклад, використовуючи систему нульового обробітку землі.

Також краще віддати перевагу тим культурам, яким потрібна менша кількість добрив.

«Ціни на добрива все ж залишаються високими та здешевлення їх не прогнозується. За нестачі необхідної кількості варто планувати мінімальну норму внесення. Середні або максимальні норми доцільні лише на найбільш забур’янених та проблемних ділянках», – зауважив директор Департаменту.

Також сільгоспвиробникам, з огляду на обстріли та повітряні тривоги слід віддати перевагу тим культурам, які потребують меншого догляду.

Як повідомляв Харків Times, у Харківській області аграрії розпочали весняну посівну компанію. Вже засіяно майже 2,5 тісячі гектарів ранніх зернових та зернобобових культур.