Аграрії Харківської області готові сіятись на усіх територіях, де немає активних бойових дій

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

У Харківській області аграрії розпочали весняну посівну компанію. Вже засіяно майже 2,5 тісячі гектарів ранніх зернових та зернобобових культур.

Про це Харків Times повідомила прес-служба Харківської обласної військової адміністрації із посиланням на голову ХОВА Олега Синєгубова.

«Наші аграрії – справжні герої сучасності. У надскладних умовах намагаються проводити весняну посівну кампанію, адже на їхніх плечах продовольча безпека. Рівень готовності аграріїв до посівної дуже високий», – стверджує Синєгубов.

За даними профільного департаменту, на всіх територіях, де не відбуваються активні бойові дії, аграрії готові сіяти. Наразі інформацію про початок посівної надають п’ять районів Харківської області.

«Аграрії Харківщини зроблять усе можливе, щоб досягти високих показників врожаю зерна та олійних культур. Але навіть якщо середня врожайність буде менша, внутрішню потребу ми точно зможемо задовольнити», – підкреслив голова ХОВА.

Для підтримки сільхозвиробників у період воєнного стану в області прийнято низку рішень:

  • для уникнення дефіциту пального на заправках та максимального стримування його цін скасовано акциз на пальне;
  • скасовано перевірку бізнесу та запроваджено добровільний єдиний податок;
  • на компенсацію відсотків та надання гарантій за кредитами для аграріїв для проведення посівної Кабмін виділив понад 25 млрд грн;
  • спрощено доступ виробників сільгосппродукції до палива та пестицидів;
  • розширено кредитування для аграріїв та внесено низку змін до державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Важливо, що запроваджено бронювання військовозобов’язаних, які працюють у сільському господарстві.

Загалом цієї весни в Харківській області мають намір засіяти близько 60% від тієї площі, яка була у планах до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Як повідомляв Харків Times, попри російську агресію, Харківська область входить у посівну компанію. На сході регіону потроху починається посів ранніх зернових культур. Очікується, що весняно-польові роботи проводитимуться у стислі агротехнічні терміни та погода сприятиме аграріям.