У Харкові за останній тиждень зафіксували найбільший приріст хворих на всю пандемію COVID-19

Фото: Суспільне Харків

За перший тиждень лютого у Харкові виявили понад 9 300 випадків COVID-19. Це найвищий показник з початку пандемії COVID-19. Також у місті вперше зафіксували найвищу кількість хворих на лікуванні вдома.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міської ради з посиланням на заступницю Харківського міського голови Світлану Горбунову-Рубан.

За словами віце-мера, у місті спостерігається найвищий тижневий приріст захворюваності на COVID-19 за всі три хвилі епідемії. Для порівняння, найбільша тижнева кількість нових зареєстрованих випадків восени — 7 094.

Чиновниця зазначила й інші відмінності цієї хвилі від попередніх.

По-перше, минула хвиля характеризувалася великим навантаженням на систему охорони здоров’я, оскільки був високий відсоток госпіталізацій та тяжкого перебігу хвороби. Зараз кількість хворих, які потребують стаціонарного лікування, істотно менша. Як і смертність.

“За останню добу госпіталізовано 31 хворого. Раніше — 70–140 госпіталізували за добу. Зараз у такому коридорі перебуває: від 30 до 50 осіб на добу. Але на амбулаторному спостереженні перебуває набагато більше людей, ніж минулої хвилі — 26 363 особи. Такої кількості людей під амбулаторним наглядом у нас не було жодного разу за всі три підйоми захворюваності”, — повідомила Горбунова-Рубан.

Разом з тим віце-мер помітила зростання кількості вакцинованих серед нових хворих, що пояснюється, зокрема, збільшенням кількості вакцинованих взагалі.

“Минулу епідемію ми назвали “епідемією невакцинованих”. ТТому що відсоток вакцинованих людей, які захворіли, мали максимум середню тяжкість захворювання: від 3 до 4%. А люди, які хворіли, не були вакциновані. Цього разу кількість вакцинованих піднялась до 24% від кількості таких, що госпіталізовані в лікарні, але вони усі мають середній перебіг тяжкості”, – сказала заступниця міського голови.

За даними мерії, за весь час карантину коронавірусом офіційно перехворів 189 341 мешканець Харкова, у тому числі 2,5 тис. медиків та 10 391 дитина. Від ускладнень COVID-19 померли 3 198 харків’ян, серед яких 30 медиків.

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області станом на 8:00 7 лютого виявили 279 202 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 1 609 — за минулу добу.

З 17 грудня Міністерство охорони здоров’я України доповнило перелік професій, для яких потрібна обов’язкова вакцинація проти COVID-19.

В Україні вводять бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих.

У Харківській області невакцинованих медиків відсторонятимуть від роботи.

У Харківській області підтвердили циркуляцію штаму омікрон. У січні у Харкові коронавірусною хворобою COVID-19 захворіло 1 447 дітей.

21 січня в Ізюмі через коронавірус дві школи відправили на карантин. Усім навчальним закладам Харківської області — від шкіл до вузів — рекомендували повернутися до дистанційної форми занять. Школи у двох громадах Харківської області перейшли на дистанційне навчання. Харківських школярів на карантин поки що не відправляють.

У січні 2022 року в Харкові коронавірусною хворобою COVID-19 захворіли близько 1,5 тисяч дітей.