На майдані Свободи підприємці пікетують обладміністрацію (фото)

Фото: Суспільне Харків

Учасники акції біля Харківської облдержадміністрації виступають проти фіскалізації для фізичних осіб – підприємців.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення Суспільного.

Як повідомляє кореспондент, протестуючі принесли плакати та прапори “ФОП — основа нації. Ні фіскалізації”, “Не чуєш ФОПів — втрачаєш рейтинг”, “ФОП Харків — разом до перемоги!”, “РРО набуде сили — економіці могила”.

“Сьогодні у всіх областях відбуваються акції на підтримку підприємців, ФОПів. Мета акції: донести до влади, що фіскалізація ФОПів — це зайве адміністрування, навантаження, який мікро- і малий бізнес не може потягнути”, — коментує організатор акції Олексій Дідул.

За його словами, в акції 7 лютого у Харкові очікується участь близько 500 осіб.

Введення касових апаратів, на думку учасників мітингу, спричиняє фінансові втрати для підприємців.

“ЗВрешті люди купують програмне забезпечення, далі — додаткове адміністрування у вигляді бухгалтерського обліку”, — говорить Олексій Дідул.

“Штрафи заважатимуть працювати. Як буде перевірка, у мене не буде фіскальних документів. Я не зможу працювати. Якщо це зараз не вирішиться, мені потрібно буде йти до податкової, закривати свій ФОП. Перша перевірка — у мене і майна немає, щоб сплатити штраф. 51 тис. грн за одиницю продану чи не продану”, — каже учасниця акції Тетяна.

Протестувальники вимагають скасування законів про фіскалізацію та прийняття інших, які задовольнять малий бізнес.

Нагадаємо, що з 2022 року набув чинності закон про обов’язкове використання касових апаратів для ФОП. Підприємець може самостійно вибрати тип касового апарату. Він може бути апаратним РРО чи програмним. У разі невикористання РРО передбачено штрафи.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2020 року Рада відклала на рік застосування РРО для деяких ФОПів.