У Харкові викрили псевдомінера, який тероризував суди, вокзали та ТРЦ (фото, відео)

Фото: ssu.gov.ua

СБУ та поліція в Харкові затримали 39-річного чоловіка, який весь грудень надсилав анонімні електронні листи про псевдомінування державних установ.

Про це Харків Times повідомили у прес-службах СБУ та Нацполіції області.

Встановлено, що 39-річний харків’янин може бути причетний до щонайменше 14 анонімних повідомлень про замінування різних об’єктів на території міста, у тому числі Харківської обласної державної адміністрації, Харківського апеляційного суду, міжнародного аеропорту, залізничних та автомобільних вокзалів, а також торговельно-розважальних центрів, відправлених у грудні минулого року

3 лютого після чергового повідомлення про мінування оперативники спецслужби та поліцейські провели операцію щодо припинення протиправної діяльності зловмисника. Під час обшуку за місцем проживання фігуранта вилучено комп’ютерну техніку та засоби зв’язку.

Вилучена техніка відправлена на проведення комп’ютерно-технічного дослідження, за результатами якого буде вирішено питання повідомлення чоловіка про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 259 КК (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, що загрожують загибеллю людей або іншими тяжкими наслідками, вчинене повторно).

У ході досудового розслідування перевіряється версія про можливу причетність до організації розсилки свідомо неправдивих повідомлень іноземних спецслужб.

Правоохоронці попереджають, що останнім часом до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють за хуліганськими мотивами чи заради розваг, не усвідомлюючи до кінця всі можливі наслідки.

Зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їхню думку, забезпечує анонімність. Вжитими заходами правоохоронці оперативно встановлюють місцезнаходження «анонімних терористів».

За скоєння таких злочинів чинним законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років.

Крім цього, зловмиснику доведеться також компенсувати десятки тисяч гривень у рахунок видатків державних та комерційних установ, які зазнали збитків від його протиправних дій.

Як повідомляв Харків Times, 13 грудня через загрозу вибуху евакуювали співробітників та відвідувачів Харківського апеляційного суду та перевірили ресторан, універмаг та популярні ТРЦ.

14 грудня анонім знову повідомили про закладання вибухівки у будівлі Харківського апеляційного суду.

15 грудня електронною поштою надійшло повідомлення про замінування кількох об’єктів міста, у тому числі й вокзалу.

16 грудня поліція перевірила повідомлення про замінування головного залізничного вокзалу Харкова. Інформація очікувано не підтвердилася.

Цього ж дня на проспекті Науки у Харкові оперативники затримали чоловіка, який дезінформував правоохоронців, повідомивши про закладання вибухівки на території Південного вокзалу.

17 грудня поліція Харкова шукала вибухівку в будівлі суду на майдані Героїв Небесної Сотні, на автовокзалі, станції “Левада” та в супермаркеті на проспекті Гагаріна. Вибухонебезпечних предметів чи речовин правоохоронці не виявили.

20 грудня у поліцію Харкова повідомили про замінування двох супермаркетів та автомобіля, що стоїть на парковці біля суду. Ця інформація також виявилася неправдивою.

21 грудня поліція Харкова шукала автомобіль із 50 кг тротилу.

24 грудня поліція шукала вибухівку у будинках по вулиці Полтавський Шлях, площі Героїв Небесної Сотні та Привокзальної площі.