Харків’янка програла: президентом ПАРЄ став представник Нідерландів

Фото: pon.org.ua

24 січня у Страсбурзі відкрилося пленарне засідання сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Під час засідання євродепутати обрали нового президента ПАРЄ, на посаду якого було висунуто Народного депутата від «Слуги народу», голову української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи харків’янку Марію Мезенцеву.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на офіційній сторінці делегації Верховної Ради в ПАРЄ у Facebook.

Зміна глави ПАРЄ відбувається раз на два роки. З 2020 року президентом асамблеї був Рік Дамс (Бельгія).

Під час обрання нового голови асамблеї конкурентом Марії Мезенцової був глава групи “Об’єднані європейські ліві”, соціаліст із Нідерландів Тіні Кокс. За результатами таємного голосування Тіні Кокс набрав 168 голосів, Марія Мезенцева – 86. Таким чином президентом ПАРЄ став соціаліст з Нідерландів Тіні Кокс. Він відомий своєю проросійською позицією, став ініціатором повернення делегації Росії до асамблеї у 2019 році.

Втім харків’янка отримала керівну посаду в ПАРЄ. 24 січня Марію Мезенцеву переобрано на позицію Віце-Президента Політичної групи Європейської Народної Партії.

В Асамблеї сформовано та діє п’ять політичних груп: Європейська народна партія; Соціалісти, демократи та зелені; Європейські консерватори; Альянс європейських ліберал-демократів; Об’єднано європейські ліві. Кожні два роки делегати обирають президента з однієї із цих груп.

Як повідомляв Харків Times, Марія Мезенцева закінчила Харківський національний університет за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини». З 2015 року була депутатом Харківської міської ради. У 2019 була обрана народним депутатом по 168 округу від партії «Слуга народу» як безпартійна. Член однойменної фракції. Заступник голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом. З 2018 року – член міжнародної громадської організації «Європейська асамблея жінок-депутатів».

У вересні 2019 Марія Мезенцева стала членом делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

А рік тому, у січні 2021 року, Марія Мезенцева очолила українську делегацію у ПАРЄ.

У січні 2022 року 40 євродепутатів підтримали висунення кандидатури Марії Мезенцевої на пост президента ПАРЄ.