В Україні з сьогоднішнього дня друковані ЗМІ мають виходити державною мовою

Фото: detector.media

З сьогоднішнього дня всі загальноукраїнські та регіональні друковані засоби масової інформації в Україні мають видаватися державною мовою. Однак, якщо дуже захочуть, вони зможуть публікувати версію іншою мовою.

Для друкованих ЗМІ, у свідоцтві про реєстрацію яких міститься місцева сфера розповсюдження, вимога про мову видання почне діяти з 16 липня 2024 року.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення Громадського.

Текст закону було оприлюднено у газеті «Голос України» 16 травня 2019 року.

З 16 січня 2022 року поширення в Україні за підпискою друкованих видань російською мовою буде допускатися, якщо їхні засновники уможливлять також підписку такого ж видання державною мовою.

Україномовна версія видання має бути незалежно від того, розповсюджується видання платно чи безкоштовно. Не можна вносити інформацію іншою мовою, навіть якщо це оголошення або реклама.

До винятків належать англійська мова, офіційні мови Євросоюзу, кримськотатарська та мови інших так званих корінних народів України. Російська до цього переліку не входить, оскільки визначення «корінний народ» передбачає відсутність в такого народу держави.

За порушення цих вимог закон передбачає штраф від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6,8–8,5 тис. гривень). Повторне порушення протягом року передбачає штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів (8,5–11,9 тис. гривень).

Притягати порушників до адміністративної відповідальності Уповноважений із захисту державної мови зможе із 16 липня 2022 року.

З чим пов’язані нові вимоги?

З 16 січня 2021 року в Україні набула чинності стаття 30 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якою вся сфера обслуговування мала перейти на українську.

Зокрема, ця стаття передбачає, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна. Отже, підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів, повинні надавати інформацію про товари та послуги, а також обслуговувати людей саме українською.

Це стосується як продавців, так і виконавців. Де б ви не отримували послугу — у супермаркеті, банку, кафе чи інтернет-магазині — вас мають обслуговувати державною мовою.

У той же час інформація може дублюватися іншою мовою, а на персональне прохання клієнта обслуговувати можуть мовою, прийнятною для обох сторін.

Одним з пунктів закону є перехід усіх загальноукраїнських та регіональних друкованих ЗМІ в Україні на випуск державною мовою. Ця вимога й набирає чинності 16 січня 2022 року — через рік після початку дії основних норм закону.

Як повідомляв Харків Times, Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» був прийнятий Верховною Радою 25 квітня 2019 року. Переважна більшість його норм набрала чинності 16 липня 2019 року. Решта статтєй впроваджуються в дію поетапно.

16 липня 2021 року набули чинності частини 2-6 та 8 ст. 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою нормовано використання державної мови у сфері культури.