Харківська обласна рада ухвалила бюджет області на 2022 рік

Фото: kharkivoda.gov.ua

Загальний фонд бюджету становитиме 5,21 млрд грн, решта – спеціальний фонд. Доходи та витрати бюджету збалансовані.

Найвагомішим джерелом надходження доходів загального фонду залишається податок на доходи фізичних осіб – 3,19 млрд. грн. Питома вага надходжень від цього податку до обласного бюджету становить 79%.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обласної ради.

Відповідне рішення було ухвалено на пленарному засіданні обласної ради сьогодні, 21 грудня.

Загальний обсяг обласного бюджету з урахуванням міжбюджетних трансфертів із державного бюджету визначено у 6,82 млрд грн, що на 1,12 млрд грн більше, ніж у базовому варіанті бюджету 2021 року.

Загальний фонд бюджету становитиме 5,21 млрд грн, решта – спеціальний фонд. Доходи та витрати бюджету збалансовані.

Як доповів начальник Департаменту фінансів Харківської облдержадміністрації Сергій Овсянніков, фінансовий ресурс обласного бюджету без урахування трансфертів на 2022 рік прогнозується в обсязі 4,27 млрд грн, з них загальний фонд – 4,03 млрд грн.

Найвагомішим джерелом надходження доходів загального фонду залишається податок на доходи фізичних осіб – 3,19 млрд грн. Питома вага надходжень від цього податку в обласному бюджеті становить 79%, норматив зарахування – 15% загального обсягу податку, що сплачується на території області.

Згідно з прогнозом очікуються такі найбільш значущі надходження:

  • Рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів – 413 млн грн, у тому числі рента за використання надр для видобутку природного газу – 352 млн грн;
  • Податок на прибуток підприємств – 316 млн грн.;
  • Плата за надання адміністративних послуг – 77,9 млн грн.;
  • Орендна плата за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває у комунальній власності – 4,83 млн грн

Серед запланованих витрат найбільш значущими є витрати на освіту в сумі 2,34 млрд грн, на охорону здоров’я – 925 млн грн, та на соціальний захист та соціальне забезпечення – 693 млн грн.

У бюджеті, зокрема, передбачено витрати на виконання заходів наступних обласних програм:

Програми економічного і соціального розвитку Харківської області – в сумі приблизно 170,7 млн грн. Зокрема – для проведення будівництва, реконструкції та капітальних ремонтів закладів соціально-культурної сфери та об’єктів житлово-комунального – майже 100,4 млн грн;

Програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» – майже 8,9 млн грн. Зокрема – майже 1,2 млн грн – на виплату обласних стипендій та понад 7,1 млн грн для забезпечення компенсації проїзду у електричному транспорті та автобусних маршрутах студентів, учнів і вихованців.

Програми «Здоров’я Слобожанщини» – понад 538,2 млн грн. Зокрема: на функціонування закладів охорони здоров’я (оплата праці, медикаменти, продукти харчування, пільгові пенсії, господарське утримання) – понад 413,2 млн грн;  удосконалення та оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я – 100 млн грн; придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення – 15 млн грн; здійснення виплати одноразової грошової допомоги медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які захворіли на COVID-19, – 10 млн грн.

Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області – понад 84,5 млн грн. Зокрема: для надання фінансової підтримки фізкультурно-спортивним організаціям – понад 81,5 млн грн та на виплати стипендій, премій, винагород спортсменам та тренерам – понад 2,9 млн грн.

–  Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області – понад 164,1 млн грн. Зокрема, на фінансову підтримку театрів передбачено понад 98,4 млн грн; на фінансову підтримку філармоній, ансамблів, концертних організацій – понад 63,7 млн грн.

Програми соціального захисту населення Харківської області –  майже 92 млн грн. Зокрема, на надання адресної допомоги мешканцям Харківської області передбачено понад 60,4 млн грн; на проведення санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю, ветеранів війни, постраждалих учасників Революції Гідності тощо – 23 млн грн; на проведення відпочинку у санаторно-курортних закладах Харківської області осіб, які безпосередньо брали участь в АТО/ООС, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників бойових дій – 1,5 млн грн; на проведення санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до 1-ї, 2-ї категорій та потерпілих дітей – 6 млн грн.

Програми розвитку цивільного захисту в Харківської області – понад 3 млн грн на утримання Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби.

Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області – понад 849 млн грн. Ці кошти спрямують на поточний середній, поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

Загалом видатки на реалізацію окремих обласних програм становлять понад 1,9 млрд грн.

Як повідомляв Харків Times, бюджет Харківської області на 2021 рік був прийнятий на позачерговій II сесії Харківської облради VIII скликання 24 грудня 2020 року. Загальний обсяг обласного бюджету-2021 становить понад 5,7 млрд грн.

Облрада має намір покласти у банки залишок бюджетних коштів.