У Харкові затримали “активістів”, які займалися вимаганням і пограбуваннями наркозалежних

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові троє чоловіків під виглядом охорони громадського порядку займалися вимаганням і грабежами. Їх жертвами ставали наркозалежні люди.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, злочинною групу організував у вересні 2020 року глава відділення однієї з громадських організацій в Московському районі Харкова. Учасники групи під приводом охорони громадського порядку і боротьби з поширенням наркотиків почали вимагати і викрадати гроші у наркоманів. Щоб зломити опір своїх “жертв”, погрожували передати їх поліцейським для притягнення до кримінальної відповідальності за зберігання наркотиків.

Один із злочинів зловмисники скоїли увечері 6 серпня 2021 року, коли «патрулювали» Журавлівський гідропарк. Тут вони побачили чоловіка, по зовнішності якого можна було припустити, що він вживає наркотики. Вони підійшли до чоловіка, представилися працівниками поліції, пред’явили фейковий посвідчення співробітників поліції і жетон, і запитали, зберігаються при ньому наркотичні засоби або зброю.

“Побачивши медичні шприци та ліки у чоловіка, «охоронці громадського порядку» почали наносити йому тілесні ушкодження і змусили викласти все з кишень одягу. Після цього злочинна група привласнила собі 1200 грн і складаний ніж.”, – розповіли в прокуратурі.

“Активістів” затримали справжні поліцейські. Слідчі повідомили затриманим про підозру за фактом грабежу, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 186 КК України). Максимальна санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до шести років.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, чотирьох поліцейських Київського райвідділу поліції Харкова підозрюють у вимаганні грошей у наркозалежних за непритягнення до кримінальної відповідальності.

За фактом вимагання грошей у наркозалежних співробітниками Київського відділу поліції міста Харкова слідчі повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди) ще двом поліцейським і однієї цивільної особи.

Фото: khar.gp.gov.ua