Чотирьох поліцейських Київського райвідділу поліції Харкова підозрюють у вимаганні грошей в наркозалежних (фото, відео)

Фото: СБУ

Чотирьох поліцейських Київського райвідділу поліції Харкова підозрюють у вимаганні грошей в наркозалежних за непритягнення до кримінальної відповідальності.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

За даними слідства, група поліцейських, серед яких були представники підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, вимагали гроші від наркозалежних, яких відстежували під час забирання наркотиків з так званих “закладок”. Розмір хабара за непритягнення до кримінальної відповідальності становив від 500 до 1500 доларів.

Для отримання грошей фігуранти залучали також посередників.

Правоохоронці задокументували п’ять фактів отримання учасниками групи хабарів на загальну суму майже 150 тисяч гривень.

“У ході 15 обшуків за місцями проживання фігурантів, в їхніх автомобілях, а також службових приміщеннях райвідділу поліції, співробітники СБУ виявили гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом та інші докази незаконних дій”, – йдеться у повідомленні.

Наразі чотирьом поліцейським повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, за попередньою змовою групою осіб, повторно). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою і повідомлення про підозру іншим фігурантам. Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення можливої причетності до протиправної діяльності інших посадовців поліції.

Операція із викриття зловмисників проводилась спільно з Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України, слідчими Державного бюро розслідувань під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що поліціянти пропонували принести гроші родичам затриманих. При цьому затримання осіб належним чином не оформлювалось. Спільниками поліцейських були цивільні особи, які забирали гроші у “закладчиків” та передавали їх правоохоронцям. У порядку ст. 208 КПК України затримано двох поліцейських та одну цивільну особу.

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу та відсторонення співробітників поліції від займаних посад.

Як повідомляв Харків Times, раніше у Київському районному відділі поліції Харкова співробітники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань проводили обшуки.