Суд у справі Штепи не відбувся – не прийшли обвинувачена та її адвокат

Фото: 24tv.ua

Орджонікідзевський районний суд Харкова переніс заплановане на сьогодні, 16 березня, засідання у справі колишньої голови Слов’янська Нелі Штепи, яку звинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Засідання перенесли через неявку обвинуваченої та одного з її адвокатів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

На сьогоднішньому засіданні суд повинен був вирішити: залишити Нелю Штепу під домашнім нічним арештом, термін якого закінчується на цьому тижні, або обрати новий запобіжний захід.

Але розглянути питання про запобіжний захід для Штепи не вдалося, оскільки на засідання прийшов лише прокурор. Захисники заздалегідь подали клопотання про відтермінування засідання, посилаючись на хворобу обвинуваченої. Адвокат Штепи Олександр Тананакін в свою чергу повідомив, що знаходиться за кордоном.

На думку прокурора, який подав клопотання про продовження домашнього нічного арешту для Штепи, неявка обвинуваченої та захисту – спланована.

Наступне засідання призначене на 25 березня.

Як повідомляв Харків Times, Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і ч.1 ст.258-3 КК (створення терористичної групи чи організації). У 2017 випустили — сплив термін запобіжного заходу. За цей час у справі Штепи п’ять разів змінювали колегію судів та самі суди.

Суд в Харкові понад два роки не міг обрати запобіжний захід Штепі. Починаючи з 12 червня 2018 року Орджонікідзевський райсуд неодноразово переносив продовження підготовчого засідання.

9 лютого 2021 року в Орджонікідзевському райсуді, де вдруге почали слухати справу, Штепі в черговий раз зачитали обвинувальний акт.

Ексмер Слов’янська Неля Штепа отримала компенсацію 3600 євро, яку за рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) їй мала виплатити держава Україна.