Площа пожежі на військовому полігоні скоротилася з 10 до 7 га – Чугуївська міськрада

Фото: chuguev-rada.gov.ua

Площа пожежі на торфовищі на території військового полігону поблизу с. Клугіно-Башкіровка під Чугуєвом скоротилася 11 вересня з 10 до 7 га. Відкритих осередків горіння за підсумками 11 вересня не було.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення прес-служби Чугуївської міськради.

“Цей день був дуже напруженим: крім десятків військовослужбовців і співробітників ДСНС, в гасінні торфовища було задіяно тринадцять одиниць спецтехніки (у тому числі вертоліт і пожежний танк), не рахуючи машин, які підвозили воду. Лише з настанням темряви за вимогами техніки безпеки (через снаряди, яких багато на місці гасіння) роботи були тимчасово припинені”, – йдеться у повідомленні.

Вночі на місці тління торфовища чергували сім екіпажів пожежних машин, а сьогодні з самого світанку гасіння знову відновилося.

Ввечері 11 вересня заступник міського голови Ігор Кащавцев провів засідання міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. В ході засідання комісії вирішувалось зокрема питання забезпечення техніки паливом, якого тільки за вчорашній день було витрачено понад тонну. Кащавцев висловив упевненість в тому, що депутати схвалять виділення на ці цілі коштів з міського бюджету в рамках програми підтримки діяльності районного відділу ДСНС. Своїм рішенням комісія рекомендувала звернутися до міськради з відповідним проханням. Ще один важливий момент – забезпечення водою і харчуванням ліквідаторів пожежі – допомогли вирішити підприємець Олександр Зачепило та інші представники чугуївського бізнесу, які відгукнулися на заклик мерії допомогти в цій непростій ситуації.

Прес-служба Головного управління ДСНС України у Харківській області повідомляє, що за станом на ранок 12 вересня продовжується горіння окремих осередків пожежі. Для виконання робіт по улаштуванню проїздів пожежно-рятувальної техніки та особового складу залучена важка інженерна техніка типу ІМР-2 Навчального центру ДСНС. Від Головного управління ДСНС у Харківській області були залучені вісім одиниць пожежно-рятувальної техніки. Крім того, для гасіння пожежі залучено гелікоптер МІ-8 ДСНС України, який зробив 16 скидів води.

У той же час, представник інформагентства “АрмiяInform” Міністерства оборони Віталій Саранцев повідомив журналістам, що площа пожежі залишається незмінною – до трьох гектарів. “Торфовище на полігоні продовжують тушити, є ділянки задимлення, але без розповсюдження вогню”,- повідомив він. За його словами, у ліквідації пожежі задіяно 70 чоловік та 14 одиниць спецтехніки, БАТ-2, ІМР-2, та пожежний танк ГПМ-54.

Як повідомляв Харків Times, 30 серпня поблизу села Клугіно-Башкирівка Чугуївського району загорілися сухий очерет і трава на площі 1 га. Існувала загроза загоряння лісового масиву площею близько 100 га Держпідприємства «Чугуївське лісництво”. Пожежа була локалізована у той же день, проте й 31 серпня рятувальники ще чергували на згарищі та проливали осередки тління.

9 вересня о 9:50 надійшов сигнал про нову пожежу на відкритій території поблизу села Клугіно-Башкирівка того ж Чугуївського району. Як і минулого разу, горять очерет і трава окремими вогнищами на загальній площі близько 10 га.

Вранці 10 вересня прес-служба Чугуївської міської ради повідомила, що розгорнути більш масштабні роботи по ліквідації тління заважає наявність на полігоні боєприпасів. За інформацією міськради, напередодні сапери 54-ї ОМБр знешкодили понад 10 боєприпасів, три боєприпаси здетонували від вогню. Представник інформагентства “АрмiяInform” Міністерства оборони Віталій Саранцев повідомив журналістам, що “поширювана в соцмережах інформація щодо можливих вибухів боєприпасів є недостовірною, оскільки на території полігону немає складів та сховищ, які містять вибохонебезпечні предмети або речовини”.

ДСНС повідомила, що пожежу локалізовано 10 вересня о 23:00, триває її повна ліквідація.