На полігоні під Чугуєвом горить торф

Фото: chuguev-rada.gov.ua

Майже нерозв’язною проблемою для Чугуївського району області стало горіння торфовищ на території Малиновського військового полігону.

Про це Харків Times стало відомо з сьогоднішнього повідомлення Чугуївської міської ради.

Минулої суботи, 7 вересня, цю проблему вчергове намагалася вирішити комісія у складі представників виконкому Чугуївської міськради, Малиновської об’єднаної територіальної громади, районного управління ДСНС й одразу кількох військових частин.

Фото: kh.dsns.gov.ua

“Пішки, по щиколотку у попелі обійшовши вогнище тління (яке, до слова, становить площу розміром з три футбольних поля), члени комісії обговорили всі можливі варіанти боротьби з тлінням торфу”, – йдеться у повідомленні.

На жаль, гасіння загоряння, що накрило димом кілька населених пунктів району, за допомогою гелікоптерів визнали надто дорогим. До того ж через щільну задимленість неможливо точно визначити джерела тління. З технічних причин відкинули й ідею протягнути рукави діаметром 250 мм від річки Сіверський Донець, відстань до якої майже два кілометри.

Категорично неможливим визнали члени комісії й варіант гасіння торфовищ за допомогою “великого числа військовослужбовців з лопатами та іншим шанцевим інструментом”.

“Справа в тому, що територія торфовищ, крім усього іншого, є місцем, куди стріляють артилеристи і де зроду не проводилася очистка від боєприпасів в силу його важкодоступності”, – стверджують у міськраді.

Було прийнято рішення проводить гасіння силами кількох пожежних машин, але лише після проведення розмінування підходів й за підтримки спецтехніки – тягачів і бульдозерів. Фахівці вважають, що це далеко не ідеальний варіант, оскільки води в одному автомобілі вистачає всього на 5-7 хвилин роботи, але він – єдино можливий. Питання технічної підтримки та розмінування взяли на себе військові.

Як повідомляє прес-служба ДСНС області, сьогодні о 9:50 надійшов сигнал про нову пожежу на відкритій території поблизу села Клугіно-Башкирівка того ж Чугуївського району. Як і минулого разу, горять очерет і трава окремими вогнищами на загальній площі близько 10 га. Є загроза розповсюдження полум’я на лісовий масив. Пожежу ліквідують три автоцистерни, 15 чоловік особового складу ДСНС, п’ять одиниць техніки від Міноборони і спецтехніка Новомосковського лісництва.

Фото: kh.dsns.gov.ua

Як повідомляв Харків Times, 30 серпня поблизу села Клугіно-Башкирівка Чугуївського району загорілися сухий очерет і трава на площі 1 га. Існувала загроза загоряння лісового масиву площею близько 100 га Держпідприємства «Чугуївське лісництво”. Пожежа була локалізована у той же день, проте й 31 серпня рятувальники ще чергували на згарищі та проливали осередки тління.