Під Чугуєвом триває ліквідація пожежі на військовому полігоні

Фото: kh.dsns.gov.ua

За станом на ранок 10 вересня триває ліквідація пожежі на військовому полігоні поблизу Клугино-Башкирівки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Чугуївської міської ради.

Наразі ліквідацією пожежі займаються і військові пожежні, і особовий склад Чугуївського райвідділу ДСНС, і техніка комунальних підприємств міста. Паралельно з цим йде розмінування території силами саперів 54-ї бригади.

“Саме наявність на полігоні боєприпасів заважає розгорнути більш масштабні роботи з ліквідації тління. Тільки за вчорашній день три боєприпаси вибухнули, а десять були знешкоджені. На щастя, поки обходиться без постраждалих”, – наголошується у повідомленні.

У ліківідації пожежі задіяно 10 одиниць техніки, у тому числі дві надано містом. За 9 вересня пожежні використали більше 10 тон води. Сапери 54-ї бригади знешкодили більше 10 боєприпасів, три боєприпаси здетонували від вогню.

“Фахівці говорять про те, що для активізації гасіння необхідно залучити важку військову інженерну техніку. На жаль, майже вся вона зараз знаходиться разом з 92 ОМБр в зоні проведення Операції об’єднаних сил”, – йдеться у повідомленні.

Керуюча справами виконавчого комітету міськради Людмила Макаренко зв’язалася з командуванням бригади, яке пообіцяло посприяти гасінню хоча б пальним для техніки. “Зараз робляться спроби зв’язатися з командирами інших частин гарнізону, щоб добути хоч якісь відповідні механізми для розчищення під’їзних шляхів до вогнища тління. Про залучення цивільних тракторів і екскаваторів мова не йдеться – занадто великий ризик для людей. Лише після того як буде проведена розчистка території, можна буде розбити осередок тління на сектори і методично заливати їх водою”,- йдеться у повідомленні.

Представник інформагентства “АрмiяInform” Міністерства оборони Віталій Саранцев повідомив журналістам, що внаслідок сухої спекотної погоди, яка впродовж кількох тижнів спостерігається на Харківщині, на окремих ділянках полігону окремої механізованої бригади поблизу селища Клугіно-Башкирівка сталося самозаймання торфовищ, які провокують розвиток низової пожежі (горіння трави, листя, коренів дерев). Ситуація контролюється силами чергових пожежних розрахунків бригади спільно з підрозділами ДСНС. Наразі проводяться заходи щодо локалізації та ліквідації торф’яної пожежі.

За його словами, площа торф’яної пожежі складає близько трьох гектарів, задіяно 50 осіб, сім одиниць спеціальної техніки.

У той же час, Саранцев заявив: “Поширювана в соцмережах інформація щодо можливих вибухів боєприпасів є недостовірною, оскільки на території полігону немає складів та сховищ, які містять вибохонебезпечні предмети або речовини. Заняття з бойової підготовки з виконанням практичних стрільб на полігоні не проводяться. Загрози життю військовослужбовців та цивільних громадян немає. При підготовці інформації просимо користуватися інформацією з офіційних джерел”. Репліку ХарківTimes, що джерелом інформації про вибухи є прес-служба Чугуєвської міськради, а аж ніяк не “соцмережі”, Саранцев не прокоментував. Як і не відповів на питання, хто у даному випадку бреше: військові або місцева влада?

Як повідомляв Харків Times, 30 серпня поблизу села Клугіно-Башкирівка Чугуївського району загорілися сухий очерет і трава на площі 1 га. Існувала загроза загоряння лісового масиву площею близько 100 га Держпідприємства «Чугуївське лісництво”. Пожежа була локалізована у той же день, проте й 31 серпня рятувальники ще чергували на згарищі та проливали осередки тління.

9 вересня о 9:50 надійшов сигнал про нову пожежу на відкритій території поблизу села Клугіно-Башкирівка того ж Чугуївського району. Як і минулого разу, горять очерет і трава окремими вогнищами на загальній площі близько 10 га.