Рада схвалила закон про імпічмент президента

Фото: rada.gov.ua

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому у першому читанні законопроект №1012 “Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)”, повідомив кореспондент РБК-Україна.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення РБК-Україна.

Проект визначає порядок дострокового припинення повноважень президента України у разі усунення з поста в порядку імпічменту.

Пропонується передбачити, що процедура імпічменту ініціюватиметься більшістю народних депутатів України від конституційного складу ВР.

Для повного, всебічного та неупередженого розслідування утворюватиметься спеціальна тимчасова слідча комісія, до складу якої входитимуть депутати ВР (з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій та груп), спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

При цьому захист прав, свобод і законних інтересів глави держави у процедурі імпічменту забезпечуватимуть захисники глави держави.

Спеціальна тимчасова слідча комісія готуватиме висновки і пропозиції за дослідженими обставинами щодо вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

Планується, що пленарне засідання Ради, на якому розглядатимуться вказані висновки і пропозиції, буде відкритим (за винятком випадків, коли висновки і пропозиції або додані до них матеріали міститимуть інформацію, що становить державну або іншу охоронювану законом таємницю).

Після прийняття рішення про звинувачення глави держави парламент звертатиметься до КСУ (для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення президента України з поста в порядку імпічменту) та Верховного суду (для одержання висновку про те, що діяння, у яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину).