Міська влада хоче заборонити ХарківПрайд та акції його противників через суд (доповнено)

Скриншот: UA: Харків

Погоджувальна рада доручила юридичному департаменту міськвиконкому направити до суду позови щодо заборони проведення ХарківПрайду та акцій “на захист традиційних сімейних цінностей”, що заявлені на 15 вересня.

За відповідні рішення одностайно проголосували члени погоджувальної ради.

Заявником ХарківПрайду виступило жіноче об’єднання “Сфера”, акцій “на захист традиційних сімейних цінностей” – організації “Традиція і Порядок”, “Правий сектор” та інші. Також православний безробітний громадянин подав заявку на проведення хресної ходи та молитовного стояння на захист християнських цінностей.

Співорганізаторка ХарківПрайду Ганна Шаригіна розповіла про міжнародну підтримку акції та наголосила на тому, що акція є мирною правозахисною ходою. За її словами, для участі у ній зареєструвалися в електронній формі 700 людей.

Підчас розгляду поданих заяв директор Департаменту інфраструктури Сергій Дульфан заявив, що проведення будь-яких мітингів на проїжджій частині призведе до транспортного колапсу в центрі міста.

“Сьогодні в центральній частині Харкова проводиться великий обсяг дорожніх робіт, і перекриття вулиці Сумської ще більше погіршить рух у місті. Тим більше, це тягне за собою додаткові витрати комунальних підприємств, і я не розумію, чому місто має за це платити”, – підкреслив Дульфан.

У той же час, начальник Управління превентивної діяльності ГУ НП України в Харківській області Сергій Бірбасов наголосив, що поліція у будь-якому випадку забезпечить громадський порядок. При цьому він закликав заявителів змінити місце проведення акцій таким чином, щоб їхні учасники не перетинались одні з одними, та змінити їхній формат, щоб не перекривати рух транспорту.

“Якщо можливо, краще перенести акції в різні місця і час дня, адже працівникам Нацполіціі доведеться направити багато ресурсів, щоб забезпечити громадський порядок під час їх проведення. Крім того, це буде вихідний день, і в центрі міста буде гуляти багато городян з дітьми. Ми повинні звернути увагу, що на всі ці ситуації дивитимуться наші діти”, – підкреслив Сергій Бирбасов.

На зміну місця проведення акції погодилися лише організатори KharkivPride, але це не вплинуло на рішення комісії.

Як повідомляв Харків Times , організаторки першого правозахисного ХарківПрайду та юристи заявили про незаконність та антиконституційність петиції про “заборону гей-параду у Харкові”, яка з’явилася на сайті Харківської міської ради 12 серпня.

Мер Харкова Геннадій Кернес повідомив у Facebook, що влада Харкова звернеться до суду з проханням обмежити проведення ХарківПрайда.