Публікація петиції про “заборону гей-параду” незаконна й антиконституційна – заява

Організаторки першого правозахисного ХарківПрайду та юристи заявили про незаконність та антиконституційність петиції про “заборону гей-параду у Харкові”, яка з’явилася на сайті Харківської міської ради 12 серпня.

Про це Харків Times дізнався з розповсюдженої ними заяви.

Петиція за два тижні набрала кількість голосів, необхідну для розгляду. Мерія Харкова ще не висловилася публічно з цього приводу.

Харківське жіноче об’єднання “Сфера”, яке організовує правозахисний Марш ХарківПрайд, котрий, вочевидь, автори петиції й асоціюють із “гей-парадом”, заявило: “Ми вважаємо таку петицію закликом до порушення права на мирні зібрання для людей за ознакою їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а факт реєстрації петиції порушенням закону “Про звернення громадян”, в статті 23 якого, зокрема, йдеться “Електронна петиція не може містити пропаганду насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини”.

Юристи компанії ILF підкреслюють: “Фактично дана петиція посягає на права і свободи учасників прайду та взагалі не мала бути зареєстрована як така, що суперечить закону. Незважаючи на це, петиція зібрала 5837 підписів та перебуває на розгляді Харківського міського голови”.

В юридичному коментарі також йдеться про те, що “Конституція України також гарантує право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (ст. 34). Конституційні права мають верховенство над іншими правами, є непорушними, мають гарантований захист та базуються на принципах рівності для кожного. […] Учасники прайду не пропагують одностатеві стосунки, а намагаються таким чином звернути увагу на порушення їхніх прав та свобод, на наявні в українському суспільстві гендерні стереотипи та проблему гендерної дискримінації. Тобто це правозахисне дійство, а не пропаганда”.

Президентка ХЖО “Сфера” й співорганізаторка ХарківПрайду Віра Чернигіна зазначає: “Хочу підкреслити, що Парадом можна називати прайди у тих країнах, де людям ЛГБТ+-спільноти вже є що святкувати – скажімо, в Мюнхені, Сан-Пауло чи Нью-Йорку. Нам же святкувати ще нічого, тому ми проводимо не “гей-парад”, а правозахисний ХарківПрайд Марш. Якщо ви чекаєте голих людей у пір’ї, змушена вас розчарувати, їх не буде. Будуть питання про права людини”.

Організаторки також заявляють, що ХарківПрайд Марш відбудеться у форматі мирної правозахисної ходи, мета якої – звернути увагу харківської громади на проблеми прав людини для ЛГБТ+ та безпеку нашого міста для різних людей” і закликають керівництво міста і Національнальну поліцію “уважно поставитися до нових викликів та забезпечити права громадян та громадянок на свободу самовираження та свободу мирних зібрань”, а всі громадські організації Харкова, активісток та активістів, колег і колежанок з інших регіонів України, з аналогічних та інших сфер правозахисної діяльності до солідарності та підтримки ХарківПрайду, оскільки, на їхнє переконання, “повага до людської гідності, усвідомлення цінності прав людини та забезпечення їх здійснення є новим викликом українському громадському руху – ми впевнені, що в цій боротьбі маємо об’єднати якнайширші зусилля”.