У Харкові головний механік підприємства піде під суд через загибель робітника

Фото: Фокус

Жовтневий районний суд м.Харкова розгляне обвинувальний акт щодо 56-річного головного механіка одного з приватних підприємств за фактом порушення правил безпеки під час виконання робiт з пiдвищеною небезпекою, що спричинило загибель людини (ч. 2 ст. 272 ​​КК України).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Як розповів прокурор відділу прокуратури області Євген Соколов, подія трапилася у квітні цього року. Зранку головний механік провів оперативну нараду та наказав робітникам здійснити демонтаж кабіни навантажувача. У другій половині дня він поїхав з підприємства, залишивши непроінструктованих підлеглих без нагляду.

Троє робітників та машиніст крану продовжили демонтажні роботи. Кранівник підняв кабіну на висоту близько 2 метрів, а один з робітників почав знімати електропроводку. Він став у небезпечну зону – під кабіну, та кілька разів смикнув за провід. Через невірне стропування кабіна впала. Як наслідок, 49–річний працівник отримав несумісні із життям травми.

«За даними слідства, трагедія на підприємстві трапилася через неналежний контроль за додержанням вимог безпеки при виконанні зазначених робіт з боку головного механіка підприємства, який згідно з посадовою інструкцією мав відповідати за дотримання правил безпеки праці. З’ясувалося, що обвинувачений допустив до виконання демонтажу робітників, які не мали необхідної кваліфікації, та навіть не провів із ними інструктаж з питань безпечного виконання робіт», – пояснив Євген Соколов.

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 8 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Як повідомляв Харків Times, підприємець, який кинув травмованого працівника, заплатить 110 тисяч гривень штрафу.