Заради хайпа. Розгромлений сквер й розтрощена чужа квартира

Фото: Скріншот скандального відео

Група підлітків розгромила сквер у центрі міста. Підлітки знімали свої дії на відео та виклали у соціальних мережах. Ролик миттєво став популярним серед користувачів. І зацікавив поліцію. Герої ролика від правоохоронців ховаються – але погодилися зустрітися з журналістами. Заради популярності.

Його звуть Кирило. Йому 15 років. Високий, симпатичний хлопець. На зустріч приходить у супроводі жінки років під сорок. Та називається подругою мами. Каже, прийшла разом із Кирилом заради його безпеки. Хлопець явно нервує, озирається. Найбільше боїться, що журналісти привели із собою поліцію.

Кирило – один з найпопулярніших персонажів у соцмережах останніми днями. Він один з авторів гучного відеоролика, на якому зафіксовано, як група підлітків спочатку громить сквер біля пам’ятника Коцюбинському на вулиці Пушкінській. Вивертають з бруківки лавку, кидають її у фонтан. Далі більше. Хлопчаки п’ють, курять, катаються між вагонами у метро, носяться ескалатором, ламають світильники у переході. А у фіналі короткого відео трощать чиюсь квартиру – гасять недопалки об ліжко, зривають люстру, кидають до акваріуму з живими рибками ввімкнену у розетку лампу. І навіть мочаться на розкидані речі та постільну білизну. Все це змонтовано під веселу модну музику. Обережно: у відео присутня ненормативна лексика.

За лічені години це відео набирає тисячі переглядів. Кирило стає популярним. Один за одним з’являються нові передплатники, надходять пропозиції про рекламу.

Але популярність ролика вилазить боком – авторами відео починає цікавитися поліція. Ролик миттєво зникає з їх сторінок у соцмережах. Кирило публікує спростування – мовляв, розгромлена квартира належить йому. “Це відео це просто постановка, квартира моя, – розповідає на відео Кирило, – ми прибралися, все зробили, нормально все, мені просто не шкода мою квартиру”.

Але пізніше виявляється – герой ролика бреше. Квартира зовсім не належить йому. Власницю звуть Світлана. З компанією авторів ролика вона знайома не дуже близько. Дівчина розповідає – хлопці практично вломилися до її житла, влаштували погром, були п’яні. Знімали все на відео. Вона просила видалити ролик і відшкодувати збитки – але їй просто розсміялася в обличчя.

“Він (Кирило, – ред.) вкрав прикраси моєї сестри, порозбивав мої речі, рибок вбив, постільна білизна об яку він гасив недопалки й ходив на неї в туалет … – бідкається дівчина. – Я попросила по-хорошому все відшкодувати, але вони відмовилися. Кажуть, ти нічого Кирилу не зробиш, його прикриють”.

Збиток, завданий квартирі, дівчина оцінює у дві-три тисячі гривень. А ось місту юні вандали завдали набагато більшої шкоди, кажуть у мерії. Розбита бруківка, зламана лава, вивернуті лампи у метро – все це тягне на сотню тисяч гривень.

“Ми будемо через суд вимагати компенсації від хлопців. Вандали завдають шкоди кожного дня, але дріб’язкової. Про це не говорять. А тут це все потрапило на відео, викликало резонанс”, – каже директор Департаменту з питань інформації та зв’язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

Саме такого резонансу (на сленгу – хайпа) і домагалися своїми діями, визнається Кирило. Сьогодні він стверджує, що кається у скоєному. Каже, це все по дурості, через підліткове бажання популярності у соцмережах. Обіцяє знайти роботу, компенсувати збитки. Стверджує – про наслідки не думав:

“Це заради лайків, заради хайпа. Я не знаю, як ідея прийшла в голову. Я не хочу, щоб компенсували мої батьки, я зробив сам і поверну все сам, – каже хлопець. – я готовий нести відповідальність”.

Однак здаватися до поліції не йде. Наступного дня після зустрічі з журналістами проявляє велику активність у соцмережах. Проводить прямі ефіри, грубіянить у коментарях дівчині, якій розгромив квартиру…

Правоохоронні органи наразі бачать у діях підлітків адміністративне порушення. Але не виключають, що хлопцям доведеться нести й кримінальну відповідальність. Особи вандалів встановлені – залишилося їх затримати. Ось тільки знайти їх можна хіба що на їхніх сторінках у соціальних мережах.

Кореспондент Kharkiv Times поспілкувалася з підлітками, які щовечора збираються у розгромленому сквері. І жоден з них по-справжньому не засуджує дій компанії вандалів. Мовляв, це ж не все місто розгромили? Зате заробили грошей на рекламі в Instagram. І додали популярності своїм акаунтам. Так, кажуть, багато хто робить – хайп означає лайки, репости і – гроші. І чим заради цього доведеться пожертвувати – абсолютно не важливо.

Примітка редакції: хайп – неологізм, сленг – штучно створюваний ажіотаж навколо будь-якої теми.

Міріам Таніна