Кернес розповів, чому фонтану “Каскад” не можна повернути первісний вигляд

Фото: IGotoWorld

Харківський міський голова Геннадій Кернес сьогодні, 17 квітня, на сесії міської ради прокоментував хід реконструкції фонтану «Каскад» в саду ім. Шевченко.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

Мер Харкова відзначив, що в останні роки «Каскад» знаходився в жалюгідному стан. Розглядалося кілька варіантів його реконструкції. У підсумку було вирішено зробити великі сходи для входу в сад Шевченка з вул. Клочківської, і на це є кілька причин – технічне обслуговування, особливості місця будівництва і доступність.

«Коли був СРСР, ніхто не рахував ні воду, ні інші витрати на обслуговування. Крім того, ми не можемо втратити частину Ботанічного саду. Розумієте, що це свого часу просто була насипана гора сміття, в якому був прокладений водопровід, і він протікав? Там не було покладено граніту, простий бетон, який був пофарбований. Ось що таке був Каскад. Зараз це робиться з граніту, застосовуючи всі технології, щоб утримувати грунт, з відведенням води», – повідомив Геннадій Кернес.

Також він зазначив, що тепер по цих сходах зможуть підніматися люди з особливими потребами, які раніше були позбавлені цієї можливості. Внизу і вгорі будуть працювати фонтани, з обох сторін висадять квітники, встановлять нові світильники.

Нагадаємо, побудований в 1955 році в саду Шевченка “Каскад” представляв собою собою складний архітектурно-гідротехнічний комплекс. За сходами, які ведуть з саду Шевченка на вулицю Клочківську збігала вода, створюючи враження річки або водоспаду. Завершував ансамбль фонтан, обладнаний біля спуску сходів. “Каскад” був однією з основних визначних пам’яток міста, своєрідною візитною карткою міста. Особливо ефектно він виглядав у вечірній і нічний час, коли на сходах включали електричне підсвічування.

Фото: kh.vgorode.ua

Про те, що в Харкові планують реконструювати фонтан “Каскад”, в липні 2016 року повідомив перший віце-мер Ігор Терехов. 5 квітня 2019 року стало відомо, що проект реконструкції “Каскаду” змінили – сходинки вирішили зробити гранітними, і тепер вода по ним текти не буде. Хоча, ще рік тому фонтан “Каскад” був ще заплановано в проекті реконструкції.

Зміни викликали хвилю обурення серед харків’ян. Міський голова Геннадій Кернес, прагнучи знизити градус невдоволення, звернувся до городян на своїй сторінці в Facebook. Він опублікував фото майбутнього “Каскаду” і заявив, що ніхто не руйнує пам’ятник в саду Шевченка.

“Працюючи над комплексною реконструкцією Саду Шевченка, ми прийняли рішення – зберегти видовий майданчик і верхній фонтан, облаштувати пішохідний схил, зробити гарні сходи і велику водойму внизу. При цьому через весь сад простягнеться нове, каскадне озеро, з фонтанами, рециркуляцією, найпотужнішим п’ятиступінчастим очищенням! Там, як раніше, але вже без ризику для життя, можна буде спуститися до води і провести час. Ніхто не руйнував пам’ятник, почуйте. Це рішення в компетенції міської влади, і ми пішли на нього, тому що так вимагає час і здравий сенс “, – написав Геннадій Кернес.

У коментарях думки харків’ян розділилися: одні підтримали починання влади, інші вимагали повернути ансамблю колишньій вигляд.