У ХФТІ привезуть ядерне паливо

Фото: kharkivoda.gov.ua

ННЦ “Харківський фізико-технічний інститут” отримав окремий дозвіл у рамках законодавства на ввезення ядерного палива для дослідницької ядерної установки “Джерело нейтронів”.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів заступник генерального директора ННЦ “ХФТІ” академік НАН України Іван Карнаухов.

“Дозвіл на ввезення ядерного палива для дослідницької ядерної установки “Джерело нейтронів” отримано 12 квітня від Державної інспекції ядерного регулювання України за результатами нещодавньої перевірки діяльності інституту. Це перший із трьох дозволів, передбачених умовами ліцензії, виданої в грудні 2012 року на здійснення діяльності з будівництва та введення в експлуатацію установки “Джерело нейтронів”, – зазначив Карнаухов.

За його словами, найближчим часом ввезення ядерного палива буде здійснено з Києва на територію інституту.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2013 року на базі ННЦ “ХФТІ” розпочали монтаж обладнання для ядерної установки, терміни будівництва якої встановлені в 2010 році Меморандумом між Україною і США. Будівництво установки “Джерело нейтронів” здійснюється за рахунок понад $70 млн., виділених США в обмін на вивезення з України всіх запасів високозбагаченого урану.

3 лютого 2018 року в ННЦ “ХФТІ” відбулася презентація установки нового покоління під назвою “Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів”.

За словами генерального директора ННЦ “ХФТІ” академіка Миколи Шульги, об’єкт практично готовий для введення в експлуатацію.

Як підкреслив голова Північно-Східного наукового центру НАН України академік Володимир Семиноженко, це перша і єдина в світі установка нового покоління, яка базується на авторських розробках харківських учених і відкриває нові можливості для розвитку не тільки наукових досліджень, а й безпечної ядерної енергетики, радіаційної медицини, підготовки і реалізації нових освітніх програм.

Весь комплекс будівельних робіт та монтаж обладнання виконані повністю.

“ННЦ” ХФТІ “створено в 1928 році з метою розвитку актуальних наукових напрямків: ядерної фізики і фізики твердого тіла.