Росія фактично видала СБУ свою пропагандистку

Проросійську журналістку Олену Бойко сьогодні, 16 січня, було депортовано з Росії на територію України.

Про це повідомляє інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна” із посиланням на інформоване джерело.

“Її доставили на пункт пропуску “Нєхотєєвка”у супроводі судових приставів, які передали її українським прикордонникам”, – сказав співрозмовник агентства.

Раніше Бойко зверталася в російські уповноважені органи із заявами про надання тимчасового притулку “у зв’язку з політичним переслідуванням в Україні”. Преображенський суд Москви 10 грудня минулого року прийняв рішення про видворення її на батьківщину, одночасно стягнувши з неї 5 тисяч рублів штрафу за “порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в’їзду до РФ або режиму перебування (проживання) в РФ” (ч. 3.1 ст. 18.8 КоАП РФ).

Як повідомила інформагентству ТАСС російський адвокат Бойко Галина Перфільєва, у Харкові суд заарештував депортовану з Росії журналістку. Вона відправлена до Львівського слідчого ізолятора.

“На даний момент суд заарештував її, після чого моя довірителька буде відправлена до СІЗО Львова. Місцеві слідчі розслідують справу за ч. 1 ст. 110. КК України “Заклики до порушення територіальної цілісності країни”, – сказала адвокат.

Перфільєва також повідомила ТАСС, що має намір оскаржити депортацію Бойко з Росії на підставі того, що російська влада не дотрималася десятиденного терміну, визначеного для оскарження рішення про депортацію. Адвокат вважає, що ці дії російської влади є незаконними.

До рішення суду Бойко було відмовлено в наданні у Росії політичного притулку, і з літа минулого року, з точки зору російського законодавства, вона перебувала на території РФ незаконно. Вдруге Бойко попросила політичного притулку, вже перебуваючи на російсько-українському кордоні під час видворення. І знову отримала відмову.

Як пише видання “Обозреватель”, сама Бойко заявила, що знає “замовника” і звинуватила в цьому СБУ та російські спецслужби.

“Взяли за шкірку і викинули за шлагбаум. Посиділа деякий час на нейтральній смузі, український прикордонник попросив документи. Після цього я написала заяву на надання політичного притулку й спробувала його на КПП зареєструвати”, – розповіла проросійська журналістка у коментарі головному редакторові журналу Polit Russia Руслану Осташко.

Своє перебування в Росії вона пояснює тим, що у рідному Львові, потерпала від переслідувань за свої політичні погляди, а в Москву приїхала для участі у телевізійних програмах в якості експерта, проте не оформила патент на трудову діяльність, оскільки робота носила разовий характер.

“Хотілося б, щоб і Путін і Лавров і міністр внутрішніх справ придивилися до своїх співробітників. Це великий удар по міжнародному іміджу. Є фраза:” Росія своїх не пускає “. Так вона їх просто випльовує!” – заявила Бойко.

Як повідомляв Харків Times, приватний підприємець з Харкова звернувся до Служби безпеки України із заявою про те, що під час ділової поїздки до РФ був підданий вербуванню співробітниками ворожої ФСБ.