Більше тисячі підприємців з “Барабашово” хочуть співпрацювати з містом – Міськрада

Мер Харкова Геннадій Кернес після зустрічі з підприємцями торгового центру “Барабашово” сьогодні, 11 січня, заявив, що більше тисячі торговців готові укласти договори з комунальним підприємством “Сучасне місто”, а не з концерном АВЕК.

Про це повідомила прес-служба Харківської міської ради.

Зокрема, за словами мера, заяви з проханням про співпрацю з містом надійшли від 74-х підприємців з майданчика «Яма», 208-ми представників майданчика «Перехрестя», 202-х – «Свояк», 86 представників хозрядов, від понад 100 підприємців з майданчика «Афган», представників «Сектора с». Крім того, готують звернення торговці майданчика «Струмочок».

Представники раніше переданого місту торговельного майданчика “Тканини” вже почали укладати договори з КП на тимчасове користування об’єктами благоустрою та винайняли охорону.

“Самі підприємці кажуть, що за кілька днів уже зібрали понад тисячу таких заяв від своїх колег, тому що АВЕК не йде на поступки та продовжує втягувати підприємців в злочинні схеми через фірми-прокладки, з якими вимагають укладати договори”, – йдеться в повідомленні прес-служби.

Представники концерну АВЕК зі свого боку пояснюють, що об’єкти торгового центру передані в оренду юридичним особам, які, в свою чергу, віддали ці об’єкти в суборенду.

Однак, як стверджують підприємці, вони цих договорів не бачили, а свої торгові об’єкти будували самі. Крім того, в укладених договорах “багато неточностей”.

“Наприклад, об’єкти вказані не за індивідуальними ознаками, як годиться; в договорах значиться, що це оренда, а не суборенда. Крім того, вони розповіли про випадки шантажу й погроз, перешкоді роботі ЗМІ на ринку”, – повідомляє прес-служба.

Кернес звернувся до представників АВЕКу з проханням надати підприємцям всю необхідну документацію, дати відповіді на питання по названим земельним ділянкам і створити постійно діючу ініціативну групу, яка буде представляти концерн, брати участь у відкритих обговореннях і відстоювати свої права.

«Ми хочемо зламати ту систему, яка була. Наша робота повинна бути спрямована на те, щоб підприємці знали, з ким вони уклали договори. Ми даємо землю АВЕКу, а він починає комбінувати свою схему, в якій ми не учасники процесу, а потерпілі. Ми вимагаємо від концерну лояльності та пояснень до будь-якого документу, який повинен підписати підприємець. Покажіть, який договір буде в АВЕКа з підприємцем, щоб він його прочитав і не сказав, що це не договір, а грабіж», – зазначив мер.

За словами Кернеса, на даний момент орендна плата на майданчику «Яма» становить 500 грн за кв. м, «Перехрестя» – 800 грн за кв. м, «Струмочок» – 450 грн за кв. м. При співпраці з міським КП, стверджує мер, плата складе приблизно 100 грн за кв. м.

У міськраді стверджують, що Департамент територіального контролю вже підготував карту з ділянками, де попередньо позначено, які майданчики можна передати на баланс КП «Сучасне місто», щоб підприємці уклали з ними договори, а які – ні, тому що вони правомірно використовуються концерном. Надалі в ході зустрічей з підприємцями на карту планується вносити торгові місця кожного підприємця, щоб вирішити питання по всім заявам індивідуально.

Як повідомляв Харків Times, мер Харкова Геннадій Кернес 10 грудня провів чергову зустріч з підприємцями ТЦ «Барабашово», на якій пообіцяв, що частина з них буде набагато менше платити за оренду.