Слідчий закрив провадження щодо експертів інституту ім. Бокаріуса – поліція

Слідчий 26 квітня закрив кримінальне провадження щодо експертів Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Бокаріуса, які робили автотехнічні дослідження у справі за обвинуваченням Олени Зайцевої та Генадія Дронова за фактом ДТП у Харкові, де загинули шестеро пішоходів, ще п’ятеро були травмовані.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

“Кримінальне провадження було закрито у звязку із тим, що слідство не встановило в діях судових експертів ознак кримінального правопорушення”, – сказала представник прес-служби.

У прес-службі уточнили, що адвокат Дронова звернувся до суду з клопотанням про відкриття провадження наприкінці січня. За ухвалою суду відповідна інформація була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань 2 квітня. 26 квітня провадження закрито за відсутністю складу злочину.

Як повідомляв Харків Times, раніше представник прес-служби поліції Харківської області підтвердила журналістам, що Холодногорський відділ поліції розслідує кримінальне провадження щодо експертів ХНДІСЕ імені Бокаріуса за ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу).

Експерти, зокрема, не змогли встановити швидкість автомобіля Lexus Зайцевої.

Аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофора. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску й на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар та збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро – отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні. В ході слухання справи Зайцева вину визнала, Дронов – не визнав. Звинувачення просило для обох обвинувачених максимальний термін ув’язнення, установлений відповідною статтею – 10 років.

26 лютого Київський райсуд Харкова засудив Олену Зайцеву та Геннадія Дронова до 10 років позбавлення волі. Суд також заборонив їм керувати транспортними засобами протягом 3 років і задовольнив в повному обсязі цивільні позови потерпілих.

1 квітня 2019 року кримінальна справа за обвинуваченням Олени Зайцевої та Генадія Дронова надійшла в провадження Харківського апеляційного суду.