Суд по ДТП на Сумській: Зайцевій та Дронову – по 10 років ув’язнення (фото)

Фото: ХС Харьков

Київський райсуд Харкова засудив учасників ДТП з шістьма загиблими на вул. Сумській в центрі Харкова 18 жовтня 2017 Олену Зайцеву та Геннадія Дронова до 10 років позбавлення волі.

Про це йдеться у вироку суду, який 26 лютого оголосив суддя Віктор Попрас.

Суд також заборонив їм керувати транспортними засобами протягом 3 років і задовольнив в повному обсязі цивільні позови потерпілих. Суд вирішив стягнути на користь восьми потерпілих солідарно з Геннадія Дронова та Олени Зайцевої 7,6 млн грн. За позовами двох потерпілих, яким родина Зайцевих виплатила компенсації після ДТП, Геннадій Дронов має відшкодувати шкоду на загальну суму 800 тис. гривень. Також суд стягнув з обвинувачених на користь держави близько 46 тис. гривень процесуальних витрат.

У вироку, зокрема, йдеться, що докази у сукупності доводять порушення обвинуваченими вимог Правил дорожнього руху, а саме Зайцевою – 8.7.3 “г”, “е”, 8.10, 8.11, Дроновим – п. 8.7.3 “е”, 8.10, 10.1, що знаходиться у причинно-наслідковому зв’язку з виникненням дорожньо-транспортної пригоди.

Суд визнав обох учасників ДТП винними за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили загибель кількох осіб).

У сечі Зайцевої виявлений кодеїн і фенобарбітал, але їх кількість встановити не вдалося. На думку експертів і свідків, Зайцева не перебувала у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Під час оголошення вироку Зайцевої стало погано, та її вивели із залу суду.

Нагадаємо, аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофора. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску й на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар та збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро – отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні. В ході слухання справи Зайцева вину визнала, Дронов – не визнав. Звинувачення просило для обох обвинувачених максимальний термін ув’язнення, установлений відповідною статтею – 10 років.

Раніше Харків Times повідомив, що 19 лютого в Київському райсуді Харкова завершилися судові дебати у справі про ДТП на вул. Сумській.