Харківська обладміністрація замовила у лютому будівництво фортифікаційних споруд на 2,24 млрд гривень

Ілюстративне фото: kharkivoda.gov.ua

Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА підписав у лютому 104 договори на будівництво фортифікаційних споруд на загальну суму 2,24 млрд гривень.

Про це Харків Times дізнався з даних системи Prozorro.

Така неквапливість трохи дивує на тлі безперервних намагань російської армії просунутися на Куп’янському напрямку та бомбардувань населених пунктів на півночі області. «Всі ці угоди були укладені у лютому, коли падіння Авдіївки було очевидне, а тиск рашистів на Харківщину лише посилився. Краще пізно, ніж ніколи», – констатувало видання «Наші гроші», і з цим важко не погодитись.

Датою планованого закінчення робот по всіх цих договорах визначено 30 січня 2025 року. Жодних відомостей про місце проведення та етапність робот оприлюднено не було, тож до цієї дати треба ставитися з обережністю – можливо, значні обсяги робот передбачається завершити у більш короткі терміни. Але це не точно. Також важко не звернути увагу на те, що у договорах згадується в якості матеріалів лише деревина – знайти згадки про якісь інші матеріали, скажімо, цемент, нам не вдалося.

До цього ХОВА послуг саме з такою назвою лотів не закупала, втім, за минулий рік заключило 246 договорів на «будівництво у сфері територіальної оборони» – на суму 2,02 млрд гривень. Судячи по неодноразовим заявам ХОВА, фортифікаційні споруди будувалися і раніше – можливо, вони були «заховані» саме в цих договорах. Таким чином, лише за тиждень ОВА подвоїла портфель замовлень на будівництво споруд оборонного призначення.

Найбільшими підрядниками Харківської ОВА по будівництву фортифікацій за заключеними у лютому договорами стали ПАТ «Трест Житлобуд-1» (597,2 млн грн), ТОВ «Жилстрой-3»  (288,5 млн грн), ТОВ «Тех-інком» (225,2 млн грн). Ще 12 компаній отримали підряди на суми від 38,3 до 156,1 млн грн.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2023 року президент України Володимир Зеленський відзначив високий рівень підготовки фортифікаційних споруд у Харківській області та подякував області та місту за «міцний захист».