ПАРЄ визнала путіна нелегітимним диктатором

Фото: Марія Мезенцева/Telegram

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію якою визнала російського президента володимира путіна нелегітимним правителем, а його режим в росії – диктатурою.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Telegram очільниці постійної делегації України в ПАРЄ Марії Мезенцевої.

«Щойно ПАРЄ визнало путіна як НЕЛІГІТИМНОГО (з метою зупинки його безкінечного мандату)», – написала Мезенцева.

Йдеться про правки російського законодавства, прийняті в 2020 році, що дозволяють путіну залишатися главою держави до 2036 року.

«Продовження правління путіна перетворило росію на фактичну диктатуру, що загрожує міжнародному миру», – цитує Мезенцева резолюцію ПАРЄ.

Також Парламентська асамблея закликала лідерів європейських держав з моменту закінчення законних повноважень путіна на його посту в березні 2024 року «обмежити всі контакти з ними, за винятком гуманітарних питань».

ПАРЄ висловила свою рішучу підтримку створення «спеціального міжнародного кримінального трибуналу за злочин агресії, щоб притягнути до відповідальності російське керівництво, в тому числі путіна, за первинний (найвищий) злочин, що призвів до всіх інших масових військових злочинів та злочини проти людства, а саме розв’язання загарбницької війни проти України».

«Асамблея вважає, що міжнародний кримінальний трибунал ad hoc має розслідувати всі події на території України з лютого 2014 року, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17. По даті початку агресіі є рішення Європейського Суду з Прав Людини – березень 2014», – повідомила Мезенцева.

Також ПАРЄ закликала «держави-члени Статуту МКС заарештувати путіна, коли він потрапить під їхню юрисдикцію на підставі ордеру на арешт».

Як повідомляв Харків Times, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна. Його звинувачують у незаконному примусовому переміщенні українських дітей.